Jan Sonnemans
Jan Sonnemans Foto:

Tentoonstellingen ter ere van Jan Sonnemans

Cultuur

“Kunst is jeuk aan je hart, maar je handen zijn te kort om te krabben” aldus de Rooise kunstenaar Jan Sonnemans (1943-2006). Aanstaande 19 februari zou Jan Sonnemans tachtig jaar zijn geworden, maar hij overleed 17 jaar geleden, in 2006, op de morgen van zijn 63ste verjaardag.

Hij werd geboren als zoon van de plaatselijke dorpsbakker en groeide op in een groot gezin op de Markt in Sint-Oedenrode. Sonnemans volgde na de lagere school LTS Veghel. Daarna ging hij naar het Sint Lucas Boxtel en de Academie Eindhoven vrije richting. Hij studeerde af in 1969. Jan was leerling van Har Sanders, Kees Bol en Jan Gregoor. 

Jan was een kunstenaar in hart en ziel, met een geheel eigen stijl en passie voor kleur. Kleur was zijn leven. Hij was kleurig in zijn bestaan en zijn leven was kleurrijk. Daarnaast is hij altijd de gewone Rooienaar gebleven, die hij van geboorte af was. Hij had een uniek gevoel voor humor, wat geleid heeft tot talrijke anekdotes. Creativiteit en gevoel voor humor heeft hij vanuit thuis meegekregen. Vader Sonnemans was als brood- en banketbakker een ware kunstenaar in zijn vak en had een humoristische kijk op het leven.

Als kunstenaar was hij zeer productief: tekenen en schilderen. Naast vrije expressie besteedde hij veel tijd aan het overdragen van zijn kennis aan anderen. Zowel aan toekomstige kunstenaars met talent als aan goedwillende amateurs. Zo gaf hij veel jaren les aan het centrum voor alcohol- en drugsverslaafden “De Roder Heyde” in Sint-Oedenrode. Potlood en Penseel in Eindhoven, Pieter Breughel Veghel en Jeugdgevangenis De Corridor. Jan heeft naam gemaakt vanwege zijn geheel eigen stijl (Sonnemannisme, noemde hij dat spottend zelf) van schilderen: kleurrijk en fantasierijk. Hij werd soms de Rooise Jeroen Bosch genoemd

Ogen de vroege schilderijen uit de jaren zeventig vrij strak, schilderde hij in de jaren tachtig meer ontspannen in stijl. Daarin loopt vaak de ene tekening vloeiend over in de ander. Een grote verscheidenheid aan kleur, gelaagdheid, meer ruimte in de schilderijen en formaat. Herkenbare vormen, fantasiefiguren en ongewone combinaties waarin zijn werk naar surrealisme neigt. Zijn werk is opgenomen in Pieter Scheen en verder in verschillende gerenommeerde collecties. In ruim een kwart eeuw heeft dat geresulteerd in enkele honderden schilderijen en werk op papier met een volstrekte authentiek karakter. In zijn werk tovert Jan met pen en penseel een eindeloze stoet verhalen in kleur.

Hij creëert een unieke wereld met vertelsels en personages die de kijker meeneemt in een avontuur. Door de belevenissen en de emoties van de personages maakt hij de kijker deelgenoot van het verhaal. De fantasiewereld van Jan Sonnemans is een wereld van schoonheid, avontuur en verbeelding. Door details toe te voegen creëert hij een unieke wereld, die de toeschouwer kan inspireren. Zijn talent en betekenis als kunstenaar en persoon zijn erkend en uitvoerig beschreven in het boek “Jan Sonnemans” dat in 2001 is uitgegeven door de “Stichting Vrienden van Jan Sonnemans”. Door de vele exposities van zijn werk, in binnen en buitenland, heeft hij erkenning gekregen en verdiend.

Kleurrijk persoon
Jan Sonnemans was een kleurrijk mens en een tot de verbeelding sprekend kunstenaar. Bruisend, eigenzinnig, vol humor, levensgenieter, feestvierder, carnavalsgek. (De Blekken Ploeg). Hij werd vaak gevraagd als jurylid bij tal van evenementen.

Jan was ook natuurmens, maatschappijkritisch, stil, bescheiden en bezorgd. Voor sociaal zwakkeren, gevangenen, drugsverslaafden, gehandicapten en voor de natuur. Gefascineerd door kleuren en mensen die hij ontmaskerde; een scherp oog voor het kleine, een dood vogeltje, een bijzondere steen, die dode tak, die oude pop. Altijd kijkend, genietend, bewonderend. Jan vond alles bijzonder en mensen zag hij als kunstwerken.

Als eerbetoon aan de tachtigste geboortedag van Jan Sonnemans wil het Roois Kultuur Kontakt (RKK) en het Museum Jan Heesterhuis in Schijndel postuum een expositie inrichten. In Schijndel is de expositie van 28 februari tot en met 27 mei 2023. Overzicht tentoonstelling. In Mariendael Sint-Oedenrode van 5 maart tot en met 6 april 2023. “De Huiscollectie” is een verzameling van kunstwerken die particulieren eigenaren tijdelijk ter beschikbaar stellen voor deze gelegenheidstentoonstelling. Opening is op 5 maart om 15.00 uur;

Literatuur:
1986, Oh Rooi, wat een zooi,
1992, Bekijk ‘t,
2001 Jan Sonnemans

Een van Jan Sonnemans werken