Een scène uit het 'optreden' van zaterdag, Foto: Sem van der Kallen.
Een scène uit het 'optreden' van zaterdag, Foto: Sem van der Kallen. Foto: Sem van der Kallen

Een spannende zondagmiddag in de kerk

Cultuur Kunst en Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Ja, het was er spannend zondagmiddag. En niet alleen voor een twintigtal kinderen die kwamen luisteren naar het muzikaal sprookje van Peter en de Wolf, dat in 1936 door Sergej Prokofjev werd gecomponeerd. Gelukkig kan ik verklappen dat het allemaal goed is afgelopen. Heel goed zelfs.

Door: Ad de Gouw

Ruim gebarend en met luide stem wist de verteller het verhaal over de dappere Peter en de boze, hongerige wolf extra spannend te maken en jong en oud te boeien. Alsof het instrument zelf naar het verhaal zat te luisteren, en naar de erbij geprojecteerde plaatjes zat te kijken, deed ook het Smitsorgel zijn uiterste best om het sprookje nog levendiger te maken. Eigenlijk kan ik beter zeggen dat ook het Smitsorgel zelf een verteller van het verhaal was.
Met zware bastonen, of kwinkelerende hoge noten en vrolijke deuntjes werden de opa, het vogeltje of Peter uit het sprookje, op een geweldige muzikale manier tot leven geroepen. Nu snapt iedereen dat een pijp- of kerkorgel niet uit zichzelf geluid voorbrengt. Al helemaal niet wanneer het zo fantastisch klinkt zoals dat deze zondag het geval was. Daar heb je een uitermate bekwame organist voor nodig. Stichting Smitsorgel had de in Oostenrijk wonende organist Alexander de Bie gecontracteerd om het muzikale deel van het verhaal op het Smitsorgel te komen vertellen. Hij had zijn koffers al gepakt om hiervoor naar Rooi te komen, toen vrijdag zijn vlucht op het allerlaatste moment geannuleerd werd. Daarmee werd het ook voor de organisatoren spannend. Wat te doen?
Gelukkig bood organist Jack Evers zich aan om de taak van Alexander over te nemen, want de kinderen teleurstellen en de muzikale vertelling niet door laten gaan… dat vonden hij noch de andere organisatoren een fijn idee. Het bestuur van Stichting Smitsorgel weet maar al te goed dat het verzorgen van een concert van de organist flink wat studie en voorbereidingstijd vraagt. Daarom is het bestuur dan ook dankbaar dat Jack deze ‘last minute taak’ op zich heeft willen menen.
Jack kent het orgel, dat bleek wel weer. Hij weet de registers zo te kiezen dat menig regelmatige luisteraar verbaasd is dat er zoveel verschillende geluiden uit het orgel te halen zijn. Combineer je dat met de prachtige muzikale timing en het gelijktijdig volgen van de verhaallijn van de verteller, dan weet je dat Jack meer dan zomaar een vervanger was.

Wilt u nog een keer van zijn muzikale talenten genieten? Dat kan, want organist Jack Evers verzorgt een van de zaterdagconcerten die Stichting Smitsorgel in de maanden juli en augustus organiseert. Kijk maar eens op de website (https://www.smitsorgel.nl ) dan ziet u dat er nog heel wat meer muzikaal te genieten valt in Sint-Oedenrode.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een scène uit het 'optreden' van zaterdag, Foto: Sem van der Kallen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding