Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: ab040b
Foto: Jos van Nunen
Kunst en Cultuur

Bruisende opening expositie Jeanne van Kaathoven

  Cultuur

Sint-Oedenrode - Op zondag 12 januari opende het Roois Kultuur Kontakt (RKK) een nieuwe expositie. Dit keer was het de beurt aan de Rooise kunstenaar Jeanne van Kaathoven om haar werk bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Vele belangstellenden hadden zich in Cultureel Centrum Mariendael verzameld om de opening bij te wonen. Daar werden ze getrakteerd op een prachtige filmcompilatie van Jeannes werk, gemaakt door leden van het RKK. De opening werd daarnaast op indrukwekkende wijze muzikaal opgeluisterd door Carla van de Wetering en Hanneke van de Velden (zang), en Kiny Hinlopen (piano). 
Jeanne Van Kaathoven schildert figuratief en gebruikt levendige kleuren, haar schilderstukken zijn aansprekend en nodigen uit tot nadere verkenning. Opvallend is de grote verscheidenheid in haar werk, niet alleen qua onderwerp, maar ook qua stijl en techniek. Ze maakt portretten, landschappen, een straatbeeld, dieren en stillevens. Met gemak duikt ze in de stijl van een oude of jongere meester zoals Rembrandt, Van Gogh of Andy Warhol. Afwisselend gebruikt ze grove en verfijnde schildertechnieken.  

"Wat ik het leukste vind aan schilderen", zegt Jeanne "is het creëren. Het begint met contouren op een doek. Je bent benieuwd wat het wordt, of het wat wordt. En ineens is het iets. Dat scheppen, dat is zo bijzonder. Altijd verrassend. Ik schilder graag portretten, bijvoorbeeld van mijn dochter en mijn kleinkinderen." De kleinkinderen wijzen vol enthousiasme hun portretten aan. De gelijkenis is treffend.
Samen met kleinkinderen Anne en Maud onthult de kunstenaar haar laatste werk: een Roois landschapstafereel, de Dommel en de weilanden langs het Cathalijnepad. Volgens Jeanne is dit "het mooiste stukje van Rooi. Ik word er altijd blij van. Zo inspirerend. Uiteindelijk is dat wat ik wil doen:  inspiratie overbrengen." De tentoonstelling in Mariendael loopt tot 21 februari 2020.
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!