Het gezelschap wat het publiek verwende met mooie muziek
Het gezelschap wat het publiek verwende met mooie muziek

Verrassend Meester- gezel concert toont kwaliteiten

Cultuur

Toen tijdens een concert in Kasteel Heeswijk, bij een uitvoering voor clavecimbel en saxofoon en viool – wat ook al heel bijzonder is - de vioolpartij overgenomen werd op blokfluit werden de spelers; Jo Hennen, Eleanor de Groot en Axel Wenstedt, dusdanig verrast door het zo ontstane klankpalet dat - voor deze drie bevlogen muzikale geesten - zoeken naar nieuwe mogelijkheden onontkoombaar werd. De voor de hand liggende uitdaging was uiteraard om beider ensembles met het hele gamma aan respectievelijk blokfluiten en saxofoons te combineren en te zoeken naar speelbaar doch verrassend repertoire.

Door: Mattie De Schepper

Niet voor de hand liggend repertoire verbluffend goed gebracht
Zoals het voor – ook de meest ervaren - saxofonisten niet vanzelfsprekend is om werk van J. S. Bach te spelen, geldt dat ook voor blokfluitisten t.a.v. van Jazzy repertoire als de "Hooghy Goochy' van Andrew White. Het heeft Jo Hennen heel wat uren gevraagd om de voor strijkinstrumenten geschreven partijen van Bach's concerto's om te zetten naar speelbare doch muzikaal verantwoorde zettingen voor blazers. Gelukkig is het muzikaal niveau van beider 'gezellen' zeer hoog. Je hoort dat de saxofoons met eenzelfde embouchure en muzikale intentie spelen en dat verworven bagage ten aanzien van tempi, versieringen, toonvorming en virtuositeit bij de blokfluiters zeer groot is.

Bijzondere momenten
Tijdens het andante van het 2e Brandenburgs klonk een opvallend mooi samenspel tussen beide fluitsolisten en de basso continuo, de bariton sax van Pim Vet was niet te onderscheiden van een cello en kleurde subtiel met het klavecimbel. Mariëlle Smulders en Heidi de Hoon schitterden in het Vivace en Largo van Bach's dubbelconcert. Jo Hennen's eigen compositie kreeg, door de door hem toegevoegde informatie over het ontstaan, een extra dimensie en werd door hem en Pim Vet meesterlijk verklankt. Na het wennen aan het klankidioom en muzikaal verhaal in het werk van Genzmer werd het heerlijk om op te gaan in het zo sprankelend gebrachte scherzo een verrassende finale. Een compliment aan sopraansaxofonist Luc vd. Elzen en aan Ester Bloemheuvel die de recent ontwikkelde elektronische blokfluit, de Elody, heel mooi tot haar recht liet naast andere solo instrumenten.

Manco, goodwill en grote bewondering
Bij aankomst bleek dat de verwarming het niet deed en dat muzikanten moesten inspelen bij een temperatuur van 10 graden. Zeker voor houtblazers is dit eigenlijk ondoenbaar. Gelukkig kon, door toedoen van de organisatoren, dit vervelend manco nog net op tijd verholpen worden maar de kilte die nog een tijd in de ruimte voelbaar was, maakte dat zowel muzikanten als luisteraars een gevoel van onbehagen moesten overwinnen met geestdrift, toewijding, gedeelde muzikale energie, goodwill en bewondering.

Koffieconcert met als motto 'Meester- Gezel' door Blokfluitdocente Eleanor de Groot met ensemble P.C. Recorder Players en saxofoondocent Jo Hennen met zijn ensemble "Phoenix Saxophone Players in verschillende combinaties. Clavecimbelpartijen door Axel Wenstedt. Op 31 januari 2016 in Kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode. Organisatie Cultureel Platform en RKK.


Archief