Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Vorig jaar was het bijna elke maand warmer dan normaal, zou januari 2016 die trend vasthouden? Ja, ondanks dat we een week vorst hadden en het kwik zelfs een keer tot bijna min tien graden daalde, was ook januari weer warmer dan normaal. Bovendien viel er veel regen, maar de zon liet zich ook bovengemiddeld zien

Koude dip
Even leek het erop dat de ijzers uit het vet konden, maar nee de koude dip was niet meer dan een speldenprik. De temperatuur daalde 19 januari zelfs tot -9,8°C, maar dat was onvoldoende om de gemiddelde temperaturen onder normaal te krijgen. Gemiddeld werd het in januari 4,7°C, tegen normaal 2,7°C. Aan dat hoge gemiddelde was 25 januari met een maximum van 15,6°C niet de enige schuldige. Zowel de gemiddelde minimumtemperatuur 1,5°C tegen normaal -01,°C als de middagtemperatuur van 7,3°C tegen normaal 5,6°C droegen daar hun deel aan bij.

Veel regen
Was het vorige maand nog extreem droog, dat maakte januari helemaal goed. Eigenlijk was het 30 januari die dat goed maakte. Afgelopen zaterdag was met 23,5mm regen een bijzonder natte dag. Aan het eind van de maand lazen we 95,7mm regen af. Dat is behoorlijk meer dan de 70mm die we eigenlijk in januari krijgen. In totaal waren er zeven dagen die helemaal droog bleven.

De zon maakt een beetje goed
Ondanks de vele regen, deed de zon het in januari beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 75 uur van de zon genieten. Dat is bijna twee volle dagen meer dan gemiddeld in de eerste maand van het jaar. De zonnigste dag was donderdag 28 januari. Die dag scheen de zon maar liefst 7 uur en 36 minuten.

Kort samengevat: januari was opnieuw veel te warm, er viel meer regen dan anders en gelukkig was er ook net iets meer zon.