Archief
Archief

Schrijverscollectief Meierijstad geeft podium

Cultuur

Sint-Oedenrode - De fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode leeft meer en meer. Steeds meer burgers komen met initiatieven met Meierijstad als gemeenschappelijke deler. Ook op Facebook ontstaan mooie ideeën. Zo is Hans van der Sandt – een bekende dichter uit Sint-Oedenrode – enkele maanden geleden gestart met Schrijverscollectief Meierijstad.

Het idee viel bij hem binnen van de ene op de andere dag. "Als je aan de toekomstige gemeente denkt, denk je al snel groter. Dit initiatief werkt mee aan de integratie, maar dat is niet het belangrijkste. Het achterliggende idee is om ruimte te bieden aan schrijvers van allerlei aard die wonen in de toekomstige gemeente. Schrijverscollectief Meierijstad is een platform waar schrijvers, dichters, columnisten, songwriters enz. zich kunnen presenteren, geheel vrijblijvend. Zo kunnen ze werken aan hun bekendheid", legt Hans, beter bekend als Julius Dreyfsandt zu Schlamm, uit. Het idee slaat steeds meer aan. Bijna iedere dag komen er wel nieuwe leden bij en met regelmaat wordt er gepost. Dat kan een gedachte zijn, een gedicht of een kort verhaal. Een vaste schare fans leest de berichten graag.

Hans vervolgt: "Al snel kwam ik er achter dat er veel belangstellenden zijn. Het belangrijkste is dat de mensen er eerst aan wennen. Sommigen zullen een drempel over moeten, maar dat is niet erg. Hopelijk stimuleert het als ze zien dat andere mensen er al werk op zetten." Er zijn weinig tot geen regels verbonden aan het initiatief. Volgens de dichter mogen er ook 'oude' werken op geplaatst worden, of dialect. Hans noemt Thieu Sijbers als voorbeeld. Al meerdere malen zijn er oude 'Rooise' teksten van de Brabantse zanger en tekstschrijver op de pagina gezet. "De pagina bestaat pas drie maanden. Voorzichtig zoeken we naar een goede vorm waar het plaatsen van werk van vrienden aangenaam wordt en blijft. Daarnaast is van belang dat de lezer zich thuis voelt en lezers aantrekt. Natuurlijk bestaan er vele sites. Op landelijk niveau haast niet te tellen. Ik zie respectievelijk voel het als aangenaam dat iets zich concentreert langs de lijnen van een voelbare eenheid (toekomstige "Meierijstad") Maar er is absoluut ruimte om van buiten uit mede vorm te geven en kwaliteit in te brengen. Het collectief moet kunnen in- en uitademen. Ook op gebieden waar samenwerking voor de hand ligt.

Ik nodig u uit om er gezamenlijk iets van te maken. Cultuur maakt uw omgeving en uzelf rijker In het algemeen gesteld kan taal een bindende factor zijn en hoe dichter in de omgeving des te mooier dat is. Het streven moet niet een kolos van een pagina zijn. Aangenaam vertoeven is belangrijk, vanuit welk oogpunt men dat ook beziet. Tot op heden is de belangstelling groeiende en van plezierige aard "Da moeten we zo zien te houwe"  schreef Thieu Sijbers ooit."