Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: e89508
Foto:
Column

Rooise Ien

  Column

Sint-Oedenrode - Hiephoi, het is 2019. En … we hebben iets nieuws: een Rooise parade. Wie had dat ooit gedacht? Dat we in ons Brabantse dorp nog eens een echte parade zouden gaan zien? Sterker nog, heel Meierijstad wordt ermee opgeleukt. Sinds het begin van dit fonkelnieuwe jaar komt er verschillende keren per week een glanzende wagen statig door de straten gereden. Eraan voorafgaand loopt een mannetje of twee die als opdracht hebben meegekregen de 'toeschouwers van divers pluimage' in een strakke stand te zetten. Laat ik maar meteen duidelijk zijn: wat ik hier 'toeschouwers' noem zijn de grijze en de groene afvalbak en de plastic-verzamelzak.

Maar in alle ernst. Op drie dagen in de eerste week van het jaar kwam die trotse wagen in mijn straat voorbijgeparadeerd. Waar vroeger gewoon in één enkele ophaaldag alle troep uit mijn woonomgeving werd meegenomen, is de stoep nu drie keer in een week opgesierd geweest met op donderdag grijze bakken, op vrijdag groene bakken en op zaterdag plastic zakken.
Het afval is dus niet alleen qua materie strikt gescheiden - wat een must is in goed doordacht milieubeleid - maar het is nu verboden om het op één weekdag gecombineerd aan te bieden. Er zijn ongetwijfeld mensen in Meierijstad bij wie dit maar moeilijk in hun hersenen doordringt. Er zijn tenslotte nog meer dingen in het leven waarmee je je wilt of moet bezighouden dan drie ochtenden gehaast 'aan de bak' of 'aan de zak'. Bovendien moet je er in de morgenstond op tijd bij zijn. Anders blijft zo'n bak of zak ook nog eens onnodig eindeloos in de straat achter.
Ikzelf moest mijn bak terug gaan zoeken aan de overkant van de straat, zo'n dertig meter verderop. Verbaasd had ik al eens uit het raam gekeken. 'O jee, waar is mijn bak? Hij is weg … goh, waar issie nou gebleven? Zou de buurman hem per ongeluk hebben meegenomen?' En tegen mijn huisgenoten bromde ik al: 'die bak daarginds blijft veel te lang in overbuurman zijn oprit staan'. Bleek het dus uiteindelijk onze eigen bak te zijn. Wat een bak! Nee, het is nu al tot mij doorgedrongen dat de bakken allemaal aan de andere kant van de straat worden opgesteld. En hoho, niet zomaar willekeurig opgesteld, nee, keurig met de neuzen naar voren en niet zoals vroeger met het handvat aan de voorzijde. Dit in verband met het nieuwe automatisch legen.
En tadaa! Dan is daar een van de dagen van de parade. Heerlijk om naar uit te kijken. Ik heb veel tijd dus ik kan er echt van gaan zitten genieten, met een kopje koffie en een krant bij de hand. Ja, daar komt hij. De wagen blinkt mij tegemoet, hij stopt, een grijper wordt behoedzaam uitgeschoven, hij grijpt zijn 'prooi', mijn groene bak deze keer, het kraakt en kantelt en hij komt weer op zijn bodem terecht. Gelukt! Wel helaas met een grandioze scheur in mijn bak als resultaat, zoals later blijkt.

En heb jij nou zulk genietmomentje gemist? Niks aan de hand hoor. Er komt zeker een van de volgende dagen een nieuwe kans. Nou zal ik je nog een geheim verklappen. In de informatie staat dat je de bakken in paartjes aan de straat moet zetten. Zie je nou wel wat ervan komt? Ik dacht het al: 'Paradepaartjes'.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik merk dat het vliegverkeer boven Rooi toeneemt…Reageren!