Een foto van een schilderij. Hoeve Rijsingen, lang geleden.
Een foto van een schilderij. Hoeve Rijsingen, lang geleden.

De geschiedenis van Rijsingen

Historie Historie

Sint-Oedenrode – Rooienaren zijn over het algemeen benieuwd naar de geschiedenis van dit dorp. Buurtschappen en wijken maken een belangrijk deel daar van uit. Het oog van de redactie viel op Rijsingen. Hoe is dat buurtschap ontstaan? Wat is het geschiedenisverhaal van dat stukje Sint-Oedenrode? We kwamen in contact met Rien Schepens. Hij stelde met Wout Anker het boekje Buurtschap Oud Rijsingen ‘huizen en haar bewoners 1820-2020’ samen. Ze kregen de hulp van veel (oud)bewoners en met name van Willie Damen-van de Mosselaar. DeMooiRooiKrant is hen allemaal dankbaar dat het gedeelten van het boek mag publiceren. Deze week deel 1 over de geschiedenis van Rijsingen.

Nadat Sint-Oedenrode in 1232 stadsrechten verkreeg, groeide het als bestuurlijke hoofdstad van Peelland. Er ontstonden meerdere slotjes en versterkte boerderijen die vooral dienst deden als (buiten)verblijf voor de verschillende adellijke families. Eén daarvan was het slotje Rijsingen.

Al in het begin van de 14e eeuw wordt er geschreven over het gebied waar nu het buurtschap ligt. De eerste berichten over een leengoed Rijsingen in het oudste leenregister van Brabant zijn zeer kort en verre van duidelijk. Dat zou kunnen liggen aan het feit dat Rijsingen geen Brabant leen was maar een “roetssche leen” een Rooi’s leen met eigen rechten. 

Lees deze week verder in DeMooiRooiKrant


Het buurtschap Rijsingen vanuit de lucht.