Frigge vertelt over zijn schilderij
Frigge vertelt over zijn schilderij

Adri Frigge schenkt schilderij aan H. Odaparochie

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In de Sint Martinuskerk in Sint-Oedenrode is afgelopen zondag een schilderij van Adri Frigge onthuld. Frigge was geïnspireerd door Robert van Aken, de onlangs naar Tilburg geroepen pastoor van de Odaparochie. Frigge kon zich heel goed vinden in de verbindende kracht van Van Aken. Frigge was met die verbindende kracht zo vereenzelvigd dat hij tot het besluit kwam om als één van zijn laatste kunstwerken in zijn huidige atelier een schilderij te maken, waarin de verbindende elementen rondom Christus’ leven gestalte zou krijgen. Tijdens de presentatie lichtte de Rooienaar zijn kunstwerk zelf toe.

Het schilderij laat Christus in het midden zien met boven hem het licht, waarheen hij iedereen een leven gunt. Mensen van heinde en ver komen naar hem toe. Zelfs uit een verre brandhaard komen de mensen (gelovigen en vluchtelingen). Christus is er voor iedereen de bindende factor.

Christus zit aan tafel als bij het laatste avondmaal, maar de apostelen zijn alle mensen, waar ook jij en ik zijn op de voorgrond. Links bovenin de engelen die boodschappen en de weg wijzen. Achter het licht het kruis waarmee de mensheid is bevrijd. De verbroedering, de verbinding, door Christus verbonden.

Het grote schilderij (3x2 m) komt in de linker transit van de Martinuskerk. Het schilderij dat aldaar hangt wordt naar de rechter transit verplaatst naast het bijbehorende schilderij daar. De aanbieding van het schilderij is een groots gebaar aan de parochie. Namens de parochie werd Frigge bedankt door Rini Braat. Om bij te komen van het vele werk dat Frigge aan het schilderij heeft besteed, zo’n zeven maanden, kreeg Frigge flessen goede wijn.