Afbeelding

Adri Frigge neemt afscheid van zijn atelier

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Een welbekende kunstenaar uit ons dorp, Adri Frigge, gaat helaas deze winter, na 32 jaar, zijn atelier verlaten. Al die jaren huurde hij een ruimte op het Kinderbos van de familie Van Bree. Zijn dochter Rachel komt er al vanaf haar zesde en kan er haar vader niet wegdenken.

Door: Caroline van der Linden

“Bij lekker weer de deuren open en zijn pianomuziek aan, terwijl hij aan zijn etsen of schilderijen werkt. Met koud weer ‘s ochtends op de fiets om zijn oliekachel alvast aan te steken en na zijn krantje en koffie weer terug als het voldoende opgewarmd is. De stilte en het mooie uitzicht zijn altijd perfect geweest voor zijn werk en daar haalde hij dan ook veel inspiratie uit. Hij wist dat er ooit een dag zou komen dat het atelier opgekocht zou worden en dat moment is nu al snel daar. Het atelier krijgt een andere mooie bestemming. Grote apparaten zoals bijv. zijn etspers zullen de deur uitgaan en hij zal kleiner moeten gaan werken. Erg blij is hij dat hij als ‘slotwerk’, nog een prachtig groot schilderij heeft mogen maken voor onze Martinuskerk. Hier komen veel van zijn thema’s waar hij zijn hele leven al aan werkt in samen. Het atelier heeft altijd erg veel voor hem betekend, uren heeft hij er doorgebracht. Het is eigenlijk een onderdeel van hem en zijn bestaan”, vertelt Rachel. We brengen hem daarom een bezoek om er bij stil te staan hoe bijzonder het eigenlijk is dat hij er 32 jaar lang voor tal van mensen en instanties in ons dorp en ver daarbuiten, werk heeft gemaakt. 

Adri (74) komt me al tegemoet en heet me van harte welkom in zijn atelier. “Als je het nog wat fris vindt hier dan zeg het maar, dan stook ik mijn kachel nog een beetje op”, zegt hij vriendelijk. Overal waar ik kijk zie ik de prachtigste kunstwerken, met het levensgrote schilderij voor de kerk als middelpunt van de ruimte. “Ja, het is hier al wat leger dan dat het was”, zegt de kunstenaar. “Daar stond eerst nog een extra ladekast voor mijn tekeningen en daar is al een machine weg. Maar ga maar lekker zitten. Jij krijgt de mooiste stoel, want die heeft altijd binnen gestaan en ziet er nog goed uit, dan neem ik die andere.” Met de klassieke muziek op de achtergrond en het mooie uitzicht van het landschap door de ramen, neem ik plaats. Er wordt een lekker kopje thee gezet en Adri begint te vertellen hoe hij in het kunstvak terecht is gekomen, wat hij door de jaren heen zoal gedaan heeft en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Het atelier waar Adri 32 jaar heeft gewerkt.
Afbeelding
Afbeelding
Adri bij enkele van zijn werken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding