De vogels werden goed bestudeerd in De Vink in Schijndel.
De vogels werden goed bestudeerd in De Vink in Schijndel. Foto: Pascal van Oers

Vrolijk gekwetter in De Vink bij vogeltentoonstelling Rooyse Vogelvreugd

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Schijndel -  Een vrolijk gekwetter in de Vink op zaterdag 6 en zondag 7 november. Vogelvereniging Rooyse Vogelvreugd en Fenix hielden daar samen de jaarlijkse vogeltentoonstelling.

Bijna 300 vogels zijn er in De Vink te bewonderen, zo’n 200 vogels van Schijndelse leden van Fenix en 90 van leden van de Rooyse Vogelvreugd. Sinds enige tijd werken deze 2 verenigingen samen en dat bevalt prima. Een gezamenlijke tentoonstelling lag dus ook voor de hand. De bedoeling is om in de toekomst te gaan rouleren. Het ene jaar een tentoonstelling in Schijndel, het jaar erop in Sint-Oedenrode. 

Zaterdag bij de opening van de tentoonstelling was de belangstelling heel erg groot en ook op de zondagochtend lopen er de nodige belangstellenden door de zaal. Bij de keuring op vrijdag voorafgaand aan de opening zijn alle vogels grondig bekeken, waarbij de winnende vogels nu een kooi hebben met een rood/wit/blauw lintje, bij de nummers 2 is het hok voorzien van een blauw lintje.

Vogelvereniging Fenix heeft momenteel zo’n 60 leden verteld voorzitter Toon van de Meerakker, die hebben voor deze tentoonstelling diverse vogelsoorten ingezonden zoals kanaries, parkieten en diverse andere soorten. Kwartels zijn niet aanwezig. Dat mocht niet vanwege de vogelgriep die in Nederland is opgedoken. Enkele leden zijn echte topkwekers zo verteld een van de aanwezige leden. Zij doen moe op landelijk en zelfs wereld niveau. Dat is iets waar de Schijndelse vereniging trots op mag zijn. 

Alle vogels zijn gekeurd door een keurmeester. Het maximum puntenaantal dat een keurmeester kan uitdelen is 100, maar dat komt in de praktijk weinig voor. Meestal ligt de score zo net boven of net onder de 90. Alle keuringsuitslagen zijn terug te vinden in een tentoonstellingscatalogus. 

Fenix is trots op de nieuwe stellages die tijdens deze tentoonstelling voor het eerst gebruikt worden om de vogelkastjes in te kunnen opstellen. Ze zijn eenvoudig neer te zetten en weer af te bouwen na de tentoonstelling.

Dit jaar was er een tentoonstelling van de twee verenigingen uit Meierijstad. Volgend jaar zal er een grote districtstentoonstelling georganiseerd gaan worden als alles goed gaat. Er zullen dan waarschijnlijk meer dan 1500 vogels te bekijken zijn in SCC de Vink. Alles is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden rond november 2022.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding