Afbeelding

Op papier schenken: doen! of toch niet?

Financieel Financien

Sint-Oedenrode - Met nog minder dan 90 dagen te gaan tot kerstmis, bedenken velen zich of het nodig is om te schenken vóór het nieuwe jaar zijn intrede doet. Is op papier schenken voor ons interessant? Een vraag die ik met enige regelmaat krijg. Of het doen van een schenking ‘nut’ heeft, hangt helemaal af van de gezinssituatie, uw financiële positie én uw toekomstplannen.

Wat is een papieren schenking eigenlijk? Met een papieren schenking maken we een akte met u en de begiftigde(n), waarin we afspreken dat u een bedrag schenkt, maar het direct weer terugleent. U hoeft dus niets uit te betalen, maar schenkt wel. In de akte wordt opgenomen wanneer u de schenking wél uit moet betalen. Denk dan aan het moment van uw overlijden, maar ook bij een opname in een verpleeginstelling.

Omdat u geld uitleent (ook al is het slechts op papier), moet u de begiftigde jaarlijks (en aantoonbaar!) rente betalen. Het percentage is 6% over het bedrag van de schenking. Dit is een wettelijk vastgestelde rente waar u niet vanaf kunt wijken.

De voordelen van deze constructie bestaan met name uit het feit dat u op papier minder vermogen heeft, maar er in de portemonnee geen last van heeft. Over het bedrag dat u tijdens leven op papier wegschenkt, hoeft bij uw overlijden geen erfbelasting te worden voldaan. Betaling van de rente is dan wel een uitdrukkelijke voorwaarde! Ieder voordeel heeft echter een nadeel en dat geldt ook bij de papieren schenking: de begiftigde moet de papieren schenking optellen bij zijn/haar eigen vermogen en betaalt (als hij of zijn boven de vrijgestelde grens van € 50.000 uitkomt) jaarlijks vermogensbelasting over het bedrag dat hij/zij van u tegoed heeft. Daarnaast kan de papieren schenking ook invloed hebben op toeslagen en/of subsidies die de begiftigde ontvangt.

Bedenk daarbij ook dat als uw vermogen zich in uw woning bevindt, u daar nu geen vermogensbelasting over betaalt, terwijl de begiftigde dat wel moet doen als u dit vermogen op papier gaat schenken! Op papier schenken is in sommige gevallen dus een mooi instrument om toekomstige erfbelasting te voorkomen, maar in andere gevallen werkt het juist averechts! Het is daarom erg belangrijk u goed te laten informeren, alvorens u het pad van de papieren schenkingen gaat bewandelen!

Wenst u graag persoonlijk advies aangaande dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op! SVN notarissen Sint-Oedenrode, Hertog Hendrikstraat 7, 0413-474944.