Ingrid praat hier met de burgemeester.
Ingrid praat hier met de burgemeester. Foto:

Ingrid van Rijen uit Sint-Oedenrode is ‘Verspillingsvrije Held’

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Ingrid van Rijen (44) uit Sint-Oedenrode is één van de ‘Verspillingsvrije Helden’ in de foto-expositie die vanmiddag werd geopend tijdens de aftrap van de nationale Verspillingsvrije Week (7 t/m 13 september).

Met deze foto’s laten de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum zien dat íedereen minder voedsel kan verspillen door slim te kopen, koken en te bewaren. Innovatieve ondernemers, maar ook gewone consumenten zoals Ingrid. Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. De foto’s zijn online te bekijken via www.samentegenvoedselverspilling.nl/helden en tot en met 4 oktober vrij te bezichtigen buiten bij Cultuur Haven Veghel.

Verspillingsvrij, lekker en gezond
Ingrid geeft de volgende verspillingsvrije tip: “Je keukenkastje, koelkast en vriezer zijn echte schatkisten. Vaak kom je al een heel eind met wat je nog in huis hebt. Leuk om je creativiteit op los te laten en om zonder voedsel te verspillen iets lekkers en gezonds op tafel te zetten.” Ingrid is in het dagelijks leven foodblogger en moeder van twee kinderen.

Opening Verspillingsvrije Week
Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad opende de expositie vandaag, op Duurzame Dinsdag, bij Cultuur Haven Veghel tijdens de opening van de nationale Verspillingsvrije Week. Gedurende deze week, die nog t/m 13 september duurt, inspireren meer dan 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen, miljoenen Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “De personen op de foto’s zijn slechts een kleine greep uit de enorme verspillingsvrije beweging. Steeds meer ondernemers én consumenten zetten zich met innovaties en inspiratie in tegen voedselverspilling. Dat merken we ook aan het jaarlijks toenemende enthousiasme rondom de Verspillingsvrije Week.”

Over Samen Tegen Voedselverspilling
De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Met een gezamenlijke en systemische aanpak willen we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Meierijstad, Rabobank, Wageningen University & Research en Food Tech Brainport. Voedingscentrum organiseert de Verspillingsvrije Week namens de stichting.