Afbeelding

Weer over het weer: 36 liter regen per vierkante meter

Natuur Natuur en milieu

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juni 2021 was opnieuw een te warme maand, met meer regen en ook meer zon dan normaal.

Veel te warm
Na twee maanden die kouder waren dan normaal, was juni 2021 net als zoveel maanden de afgelopen jaren weer veel te warm. Waar we recht hebben op een etmaaltemperatuur van 16,6°C, kregen we vorige maand maar liefst 19,0°C voor onze kiezen. Donderdag 17 juni was het warmste etmaal met 25,6°C. Op 17 juni lazen we ook de hoogste temperatuur af, die dag steeg het kwik tot 32,1°C. Over de hele maand genomen was de middagtemperatuur 24,5°C tegen 22°C normaal. Op 25 juni koelde het af tot 6,1°C en dat was daarmee de laagste temperatuur van de vorige maand. Gemiddeld bedroeg de minimumtemperatuur 12,5°C, terwijl 10,7°C de norm is.

Veel meer regen dan normaal
We mogen in juni 65 millimeter neerslag verwachten, maar dit jaar viel er 101,6 millimeter regen. Dat is ruim 36 liter per vierkante meter meer dan normaal. Dat was vooral te danken aan de flinke regenbuien die op 18 en 21 juni vielen. Op die twee dagen viel respectievelijk 20,7 en 25,1 liter water per vierkante meter. Het regende op zestien dagen en daarmee bleef het vanzelfsprekend op veertien dagen droog.

Zon in overvloed
De zon liet zich vorige maand uitbundig zien. We hebben volgens de statistieken recht op 204 uur zon. Dit jaar kregen we de zon 238 uur en 48 minuten voorgeschoteld. De zonnigste dag van de maand was de 14e. Die dag konden we precies 15 uur en 15 minuten in de zon zitten.

We hadden in juni zeven sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op 23 en 30 juni liet de zon zich zelfs helemaal niet zien en daarmee waren dat de meest sombere dag van de vorige maand.

Kort samengevat was juni 2021 warm en nat, maar wel zonnig.