Damianus-Stichting in de jaren twintig aan de Schijndelseweg
Damianus-Stichting in de jaren twintig aan de Schijndelseweg Foto:

Na de brand kwamen de Damianen

Historie Historie

Sint-Oedenrode – In de 32e editie van Rooise Streken een groot verhaal van de Damianen die jaren naar Rooi kwamen. De rest is geschiedenis en dat wordt hier omschreven.

Het jaar van het Brabantse Kloosterleven
Het jaar 2021 is door de Provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. De directe aanleiding hiervoor is dat dit jaar de stichting herdacht wordt van vier jubilerende en eeuwenoude Brabantse kloosterorde te weten de Kruisheren 650 jaar, de Clarissen 550 jaar, de Norbertinessen 750 jaar en de Norbertijnen 900 jaar. In Sint-Oedenrode hebben of hadden deze ordes geen klooster maar er waren hier wel vier andere kloosterordes vertegenwoordigd, namelijk de Zusters van Liefde 1888-1975, de Duitse Zusters 1876-1906, de Zusters Augustinessen 1801-1954 en de Paters van de H.H. Harten ofwel de Damianen 1921-2002. Deze laatste orde is tot voor kort in Sint-Oedenrode werkzaam geweest en hun klooster is ook bekend onder verschillende namen: Damianus-Stichting, Missiehuis Pater Damiaan en Damiaan-college. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zij hun oog lieten vallen op ons dorp en er grond voor de bouw van een klooster kochten. Hoewel het kloostercomplex pas drie jaar later in gebruik werd genomen is deze koop ook een soort jubileum.

100 gulden per hectare
10 maart 1921 was het precies een eeuw geleden dat de Paters van de Damianus-Stichting uit Grave een stuk grond van 18 ha (een hectare is 10.000 vierkante meter) kochten van de gemeente Sint-Oedenrode. Zij wilden hierop een nieuw klooster bouwen omdat hun klooster in Grave in de nacht van 13 op14 december 1920 door brand volledig verwoest was. In de koopacte gericht aan ‘den Heer Voorzitter van het Bestuur der Damianus-Stichting Grave te Simpelveld’ en getiteld ‘Verkoop heidegrond ten behoeve der Damianus-stichting’ staat dat de grond was ‘gelegen in de onmiddellijke nabijheid van den Provinciale Kunstweg St. Oedenrode-Schijndel, tegen den geringen prijs van EEN HONDERD GULDEN per H.A., terwijl de weg, die toegang geeft tot het perceel door U moet worden aangekocht voor DRIE HONDERD GULDEN. De verkoop geschiedt onder voorwaarde, dat door Uwe stichting alhier zal worden overgegaan tot den bouw van een klooster, alsmede onder voorwaarde dat Heeren Gedeputeerde Staten dezer Provincie den verkoop goedkeuren.’

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Door: Heemkundige Kring ‘De Oude Vrijheid’, werkgroep geschiedenis 
Contact: secretariaat@oudevrijheid.nl 
Extra informatie op www.oudevrijheid.nl klik op ‘Publicaties’ en dan op Rooise Streken.