Afbeelding

Tennisarm

Gezondheid Gezondheid

- Een tennisarm is een irritatie van de spieren aan de buitenkant van het ellebooggewricht
- Van geen enkele behandeling is bewezen dat de klachten daardoor sneller weggaan.
- Het beste is om de arm te blijven bewegen en het natuurlijk beloop af te wachten.
- Bij 9 van de 10 patiënten zijn de klachten na een jaar verdwenen.

Een tennisarm is een irritatie van de spieren aan de buitenkant van het ellebooggewricht. De pijn zit dan in de elleboog maar kan ook uitstralen naar de onderarm. De pijn wordt erger bij bepaalde bewegingen, zoals een schroef indraaien, een kind optillen, een doek uitwringen of de backhand slaan bij het tennissen.

Het is niet helemaal bekend waarom een mensen een tennisarm krijgen. Waarschijnlijk heeft het te maken met een vorm van overbelasting door vaak dezelfde beweging te maken of door zonder warming up een acute, zware beweging te maken, zoals bij tennissen.
De huisarts zal twee testen doen om te bepalen of het om een tennisarm gaat. Hij /zij zal u vragen de arm te strekken en zal dan op de knobbel aan de buitenkant van de elleboog duwen om te kijken of daar de pijn zit. En hij/zij zal u vragen de pols op en neer te bewegen tegen weerstand om te kijken of dit pijnlijk is in de elleboog. Als dan bekend is dat het om een tennisarm gaat is natuurlijk de vraag hoe u hier weer snel vanaf kunt komen. Jammer genoeg is het niet te voorspellen hoe lang de klachten blijven bestaan.

We weten wel dat bij 80% van de patiënten de klachten na een half jaar over zijn. En 90% van de patiënten is na een jaar hersteld. Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de behandeling van een tennisarm. En daarbij is gekeken naar de behandeling met pijnstillers, fysiotherapie, complete rust en injecties. Maar van geen enkele behandeling is bewezen dat de klachten daardoor sneller weggaan. Het beste is om het natuurlijk herstel af te wachten.
U hoeft dus geen rust te houden met een tennisarm. U mag de arm gewoon bewegen. Bewegen maakt de klachten niet erger en is juist goed voor de spieren. Maar als de beweging te veel pijn doet is het verstandig die bepaalde beweging anders uit te voeren of te verminderen. Als dit een probleem vormt op het werk is het verstandig contact op te nemen met de bedrijfsarts.
Er zijn ook meerdere onderzoeken gedaan naar de behandeling met braces, shock wave therapie en lasertherapie. Uit de onderzoeken is niet gebleken dat het helpt. Sommige mensen zullen wel tijdelijk verlichting ervaren. Maar omdat niet bewezen is dat het goed is voor het herstel worden deze behandelingen niet geadviseerd.

Ook injecties in de elleboog worden niet geadviseerd. Ze kunnen op korte termijn wel verlichting geven maar vaak komen de klachten daarna weer terug. Uiteindelijk duurt het totale herstel dan juist langer na het geven van een injectie. Afwachten heeft dus de voorkeur.
Wel kan de huisarts advies geven over pijnstilling. Het eerste advies zal altijd paracetamol zijn. Maar als dit onvoldoende werkt kan daar een NSAID-gel bij gebruikt worden. Deze kunt u zelf kopen bij de apotheek of drogist. Als dat ook niet voldoende werkt kunnen NSAID- tabletten (naproxen, diclofenac, ibuprofen) overwogen worden. Overleg dit altijd eerst met de huisarts omdat deze tabletten bijwerkingen kunnen hebben, zeker bij mensen boven de 70 jaar of bij mensen die ook andere medicijnen gebruiken.

Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl/tennisarm/ik-heb-tennisarm