Afbeelding

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode  - In het Belastingplan 2021 is een maatregel opgenomen voor starters op de woningmarkt. Als je voor het eerst een woning koopt en je bent 18 jaar of ouder maar jonger dan 35 jaar hoef je vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de levering van de woning. Het kabinet wil met deze maatregel tegemoetkomen aan starters op de woningmarkt.

Aan deze vrijstelling zijn, naast de leeftijdsgrens, enkele voorwaarden verbonden, te weten dat de koper de woning zelf gaat bewonen en dit laat vastleggen in een verklaring en dat de koper de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder heeft ontvangen en dit laat vastleggen in een verklaring. Wordt niet aan de voorwaarden voldaan dan blijft het tarief voor woningen 2% op voorwaarde dat de woning door de koper anders dan tijdelijk wordt bewoond én dit in een verklaring wordt vastgelegd. Als je samen een woning koopt wordt de vrijstelling per koper beoordeeld. Als de een binnen de leeftijdsgrenzen valt geldt de vrijstelling maar als de ander hier niet in valt is de vrijstelling voor hem of haar niet van toepassing. In alle andere gevallen wordt het tarief van de overdrachtsbelasting verhoogd naar 8%. Dit moet het onaantrekkelijker maken voor beleggers om te beleggen in woningen voor de verhuur.
Heb je inmiddels een woning gekocht die nog moet worden geleverd en voldoe je aan de voorwaarden, dan kan het interessant zijn om in overleg met de verkoper de levering uit te stellen tot na 1 januari 2021. Het levert zomaar een besparing op van 2% over de overeengekomen koopprijs.

Van de Ven accountants - Jan Tinbergenstraat 4 – 0413-491111 – www.vdven.nl