Een sober ingerichte thuiswerkplek
Een sober ingerichte thuiswerkplek Foto: Hans van den Wijngaard

Om thuis te werken moet je een knop omzetten

Oproep

Sint-Oedenrode - Het zijn vreemde tijden waar ons land en de wereld zich in bevinden. Dingen die een maand geleden nog vanzelfsprekend waren zijn dat in een keer niet meer. Een besmettelijke ziekte die oncontroleerbaar is, kenden we alleen uit de geschiedenisboeken en van het televisiejournaal uit verre landen met een beperkte gezondheidszorg. Wat we nu meemaken heeft niemand in ons land eerder meegemaakt, werkgevers die oproepen om niet naar het werk te komen als je een keer moet kuchen. Terwijl “stel je niet zo aan, kom maar gewoon werken”, tot voor kort het gene was dat we hoorden als we een verkoudheidje hadden.

Inmiddels zijn we zover dat iedereen, die thuis kan werken wordt gevraagd om dat te doen en dat ook doet. Maar wat betekent dat nou eigenlijk thuis werken? Gaat het net zo gemakkelijk als op kantoor of zijn er beperkingen? Het zal zeker van geval tot geval anders zijn. Een van onze freelance redacteuren vertelt over zijn ervaringen met thuiswerken.

“Thuiswerken is een faciliteit die ik tot voor een maand geleden alleen gebruikte als ik ‘s avonds nog dingen af moest maken. Ik gebruikte de thuiswerkfaciliteit vooral voor dat wat overdag was blijven liggen. Maar om een hele dag thuis te werken, nee dat kwam niet in me op. Net als veel van mijn collega’s ben ik van mening dat je elkaar fysiek moet ontmoeten om zaken door te spreken. Samen op een beeldscherm kijken en scenario’s bespreken, zo vanzelfsprekend dat het nog niet eens bij me opkwam dat thuiswerken overdag ook een optie zou zijn”.

Maar sinds drie weken is dat anders. Een mailtje van de directie aan iedereen vlak voor het weekend luidde toen: “we houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent als je moet hoesten, dat je dan dringend wordt verzocht om thuis te blijven en van daar uit je werk te doen”. Ook voor mij was het dus beter om mijn werk die week van huis uit te doen.

“Het is vreemd om niet eerst naar het werk te hoeven rijden, maar de computer al aan te zetten tijdens het smeren van de boterham. Geen goedemorgen van de andere vroege vogels op de parkeerplaats

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant