Logo mooirooi.nl
John van der Velden   | Fotonummer: 794979
John van der Velden (Foto: jos vcan nunen)
Bedrijfsnieuws

"Geef ondernemers een kans om te groeien"

Sint-Oedenrode - Een bekend gezicht: John van der Velden. Je ziet hem met regelmaat voorbij rijden met zijn grote witte bus waar Bricol op staat. De naam van zijn eigen bouwbedrijf. John zit al vele jaren in het bestuur van de plaatselijke Business-to-Business vereniging. Hij is een echte btb'er, want al vanaf 1999 is hij lid van de ondernemersvereniging. Het is dan ook meer dan logisch dat de Nijnselaar de volgende is in de rij van interviews over de ondernemersvereniging. Het thema waar we het over gaan hebben is de VAB, oftewel Vrijgekomen Agrarische Bebouwing.

Betekenis VAB
Het VAB-beleid is een functieveranderingsregeling voor agrarische bebouwing. Door verschillende omstandigheden stoppen steeds meer agrarische ondernemers met hun bedrijfsvoering waardoor agrarische bedrijfsgebouwen hun functie verliezen en leeg komen te staan. Met hergebruik en functieverandering van deze vrijgekomen bedrijfsbebouwing in het buitengebied kan de vitaliteit en de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van het buitengebied worden behouden en vergroot.

John is al jaren zelf ondernemer en kan uit ervaring meepraten over dit onderwerp. Hij heeft een loods aan de Hoogstraat, middenin agrarisch gebied. "Ik heb er de ruimte en ik kan er fijn werken. Ik weet dat veel ondernemers er tegenaan lopen dat ze niet altijd een volgende stap kunnen maken, omdat ze geen plek hebben om heen te gaan. Daarom hopen we dat gemeente Meierijstad hier snel beleid over maakt. Nu is er namelijk nog geen beleid en dat maakt het lastig. Geef ondernemers een kans om te groeien!"

Veel ondernemers / ZZP'ers met ambachtelijke beroepen zoals bouwvakkers, hoveniers en machinebouwers beginnen vanuit huis. Na verloop van tijd wordt de tijd rijp om een stap vooruit te maken. Dan is meer ruimte gewenst, eigenlijk noodzakelijk om een bedrijf gezond te laten groeien. Een plek op een bedrijventerrein is vaak net te hoog gegrepen. Een loods of schuur zou voor hen voldoende zijn. "Sint-Oedenrode heeft een immens buitengebied. Er is leegstand en de leegstand zal de komende jaren groeien omdat boerenbedrijven stoppen. Wat wordt er met de lege stallen en schuren gedaan? Soms zijn er oplossingen voor, maar niet altijd. Als BtB-vereniging hebben wij er wel onze ideeën over. Geef deze ondernemers een kans om zich er te vestigen. Wat ons betreft geeft het uiteindelijk een win-winsituatie." John heeft het logischerwijs alleen over het buitengebied van Sint-Oedenrode, maar het 'probleem' gaat in Meierijstad nog veel verder. Meierijstad heeft qua oppervlakte één van de grootste buitengebieden van het land. "Het kan ook gaan om een verzamelplek voor meerdere ondernemers tegelijk. Uiteraard horen er geen commerciële verkooppunten bij. Dat is voor de daarvoor aangewezen gebieden."

In januari 2020 staat de VAB op de agenda van de commissie. Er wordt dus beleid gemaakt door gemeente Meierijstad. Dat zat er aan te komen en de BtB vindt het goed nieuws, "maar dan hoop ik wel dat het beleid is wat rekening houdt met de punten die wij aandragen", schetst John tot slot.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!