Een wachtpost aan de Eerschotsestraat.
Een wachtpost aan de Eerschotsestraat.

Een klein dorpje in een grote oorlog (deel 26)

Algemeen Historie

Sint-Oedenrode - Op zondag zeventien september was er in een keer een beetje vrijheid. Maar die vrijheid was heel beperkt. Overal rondom Sint-Oedenrode waren nog volop Duitse troepen aanwezig. De Amerikaanse parachutisten die de Duitsers verjoegen, bleken maar net voldoende voorraden te hebben om Rooi in handen te houden. Na de komst van het grondleger twee dagen, later vertelden de Amerikanen tegen zuster Kaatje van Herpen in het Odaklooster dat het op het randje was geweest of dat ze Rooi nog lang hadden kunnen houden. Maar de zorg dat de Duitsers terug zouden komen, was nu een heel stuk minder geworden. Maar de Duitsers waren nog steeds niet ver weg. De Corridor, zoals de Engelsen en Amerikanen, de smalle strook land tussen Leopoldsburg en Nijmegen noemden, lag nog steeds onder Duits vuur. Vanuit Rijsingen, Olland en Schijndel voerden zij steeds weer beschietingen uit op het geallieerde leger. Daarmee was Rooi wel bevrijd, maar zeker nog niet veilig.

HOOFDSTUK 26: De Duitsers zijn nog niet ver weg

Terwijl in Rooi nog volop feest wordt gevierd, trekken vooral Engelse legervoertuigen uren achter elkaar door het dorp. Hend en Ties bewonderen met honderden andere uitgelaten Rooienaren dit geweldige schouwspel. "Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit in mijn leven nog gelukkigere mensen zal zien dan nu", zegt Ties. "Nee, echt niet", antwoordt Hend. "Dit is zo mooi, eindelijk hoeven we niet  meer bang te zijn dat als je iets verkeerds zegt, een NSB'er je verraadt".

"Jongens, ik snap jullie blijdschap, maar de oorlog is nog niet voorbij", horen ze een bekende stem achter hen zeggen. Het is meester Van Schijndel. "Denk erom, de Duitsers zitten nog op Rijsingen en ook Schijndel is nog stevig in hun handen. Houd er maar rekening mee dat ze met prikacties nog wel eens terug kunnen komen of dat ze ons met artillerie zullen gaan beschieten. Ik zou de schuilkelder nog maar niet dicht gooien". Dan rijdt een aantal tanks uit de colonne en ook stukken artillerie verlaten de lange stoet voertuigen. "Wat gaan die doen?", vraagt Ties aan Van Schijndel. "Ik denk dat die posities rond Rooi in gaan nemen om Duitse aanvallen op hun aanvoerroute af te slaan", is het antwoord van hun oude leraar.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week