Afbeelding
Foto: annaleen louwes

Schrijfster Lieve Joris in de Knoptoren

Algemeen Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Op vrijdag 4 oktober zal de Vlaamse schrijfster en journaliste Lieve Joris (1953) een lezing geven in de Knoptoren op uitnodiging van het Roois Kultuur Kontakt.

Joris is vooral bekend van de boeken die ze schreef over haar reizen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Altijd verblijft ze langere tijd in een land, vaak logeert ze bij mensen thuis. Kijkend door de ogen van lokale mensen beschrijft ze hoe de politieke, sociale en culturele ontwikkelingen het dagelijks leven beïnvloeden.
Joris schrijft regelmatig over de voormalige Belgische kolonie Congo, zoals in Terug naar Congo, Dans van de luipaard en Het uur van de rebellen. In Op de vleugels van de Draak, reist ze Afrikanen achterna die naar Azië vertrekken en beschrijft ze de (handels)relaties tussen Afrika en China. Ook de Arabische wereld heeft een grote aantrekkingskracht op haar. Ze schreef onder andere: Een kamer in Cairo, De poorten van Damascus.
Vorig jaar verscheen haar nieuwste boek: Terug naar Neerpelt. In dit boek reist Joris terug naar het Vlaanderen van haar jeugd. Ze vertelt hoe ze opgroeit in een woelige gezin van negen en over haar ontspoorde broer. Het is het verhaal waar ze haar hele schrijversleven omheen heeft gereisd.
Voor haar werk ontving Joris verschillende prijzen en onderscheidingen o.a. de Henriette Roland Holst-prijs, de Bob den Uyl-prijs en de Cultuurprijs van de provincie Limburg (België) voor haar hele oeuvre. Kaarten voor deze lezing zijn te koop bij Boekhandel Bruna, het VVV kantoor en aan de kassa. De lezing begint om 20.00 uur.