Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 0c54e5
Ingezonden

Een duurzaam huis financieren: welke subsidies en leningen zijn er in Sint-Oedenrode beschikbaar

Sint-Oedenrode - Steeds meer woningeigenaren investeren in energiebesparende maatregelen.
Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee. Er is in Sint-Oedenrode één subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van de woning. Daarnaast kunnen woningeigenaren een beroep doen op landelijke subsidie- en financieringsmogelijkheden.

Subsidie voor klimaatbestendige maatregelen
Waterschap Aa en Maas roept haar inwoners, verenigingen, scholen en bedrijven op om gezamenlijk duurzame maatregelen te treffen om klimaatverandering tegen te gaan. Het gaat hierbij om maatregelen die in de toekomst financieel voordeel opleveren, bijvoorbeeld door minder gebruik van water of energie. Voorbeelden hiervan zijn groene daken, het aanleggen van buurtmoestuinen en het installeren van een regenton. De maximale subsidie per project is 30% van de projectkosten, met een maximum bijdrage van € 5.000,-. De subsidie kan worden aangevraagd via deze website.

Subsidie voor gebruik duurzame warmte
Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. De overheid stimuleert ons steeds vaker om over te stappen op duurzame verwarmingsinstallaties. Dat doen zij door aantrekkelijke subsidies beschikbaar te stellen. Een voorbeeld hiervan is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee krijgen particuliere én zakelijke gebruikers subsidie voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze regeling loopt tot en met 31 december 2020.

Subsidie voor isolatiemaatregelen binnen VvE's
VvE's kunnen subsidie aanvragen als zij ten minste twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan maatregelen zoals spouwmuur-, dakisolatie, vloerisolatie het plaatsen van hr++ glas. Ook kunnen zij procesbegeleiding aanvragen voor bijvoorbeeld het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. VvE's kunnen tot en met 31 december 2019 gebruik maken van deze subsidie.

Btw op zonnepanelen terugvragen
Particulieren kunnen de btw die zij hebben betaald op de aanvraag en installatie van zonnepanelen terug krijgen van de Belastingdienst. Dat komt omdat zij eigenaren van zonnepanelen als 'ondernemers' ziet. Wanneer eigenaren zelf weinig stroom verbruiken, leveren hun zonnepanelen de stroom terug aan het energiebedrijf. Hiervoor krijgt de eigenaar een vergoeding. Dat kan een geldbedrag zijn, maar het kan ook verrekend worden met de stroom die het energiebedrijf aan de eigenaren levert.

Lenen voor energiebesparing
Niet iedereen heeft genoeg spaargeld achter de hand om te investeren in energiebesparende maatregelen. Gelukkig zijn er ook aantrekkelijke leningen beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening van Het Nationaal Energiebespaarfonds. Particulieren kunnen een bedrag lenen tussen de € 2.500,- en € 50.000,- tegen een vaste looptijd én een vast rentepercentage. Het is een flinke investering, maar het levert de eigenaar wel een flinke besparing op zijn of haar energierekening op. Vaak is deze besparing genoeg om de maandelijkse kosten van de lening te dekken! Daarnaast kunnen woningeigenaren uit Sint-Oedenrode ook een beroep doen op de Stimuleringslening Duurzaamheid Meierijstad. Dit is een soortgelijke lening als de Energiebespaarlening, alleen het maximale leenbedrag is lager. Voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor de Energiebespaarlening, is er ook nog een mogelijkheid om een persoonlijke lening of doorlopend krediet-lening af te sluiten. Deze kunnen zij bij de bank aanvragen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!