Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 06bc2f

Lezing "Sint-Oedenrode - van een bezet naar een bevrijd dorp"

Sint-Oedenrode Heemkundige Kring De Oude Vrijheid organiseert op dinsdag 17 september a.s. om 20.00u een boeiende lezing door onze dorpsgenoot Antoon Buiting in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode.

Om een duidelijker beeld te krijgen van de Tweede Wereldoorlog, waar in kort tijdsbestek veel landen bij betrokken raakten, wordt eerst ingegaan op de oorzaken en de escalatie van de oorlog. Dat kan in het beperkte tijdsbestek van de avond alleen globaal maar Antoon wil graag een zo goed mogelijk antwoord geven op de vaak geuite vraag "Hoe kon dit toch gebeuren?".

Nederland raakt ongewild bij het oorlogsgeweld betrokken en in mei 1940 trekken Duitse troepen Rooi binnen. De Duitse soldaten hebben het consigne gekregen de Nederlandse bevolking vriendelijk te bejegenen. Maar die houding verandert snel en de fluwelen handschoen wordt een ijzeren vuist.
De bezetting heeft meer impact dan het zich aanvankelijk laat aanzien. In de bezettingsjaren wordt onze vrijheid op heel veel manieren beperkt en dat roept verzet op in vele vormen.
Zeker als Duitsland op meerdere fronten in het nauw komt, wordt het dagelijks leven door schaarste en vrees beheerst.

Rooienaren kijken reikhalzend uit naar de komst van de geallieerde troepen en luisteren in kelders en op zolderkamertjes naar Radio Oranje of de BBC (voor zover ze nog een radio hebben). Wanneer de geallieerden aan parachutes neerdalen komt het vernietigende oorlogsgeweld pas echt in Rooi.

In de lezing komen ook oorlogservaringen van diverse Rooienaren via fragmenten uit nagelaten dagboeken en geschriften naar voren.

Voor leden van De Oude Vrijheid is de toegang gratis; niet leden betalen een bescheiden bijdrage van € 2,-.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!