Alissa in vol ornaat op de promenade van haar appartement.
Alissa in vol ornaat op de promenade van haar appartement. Foto: Jeroen van de Sande

Bijzondere Bezigheden: CosPlay

Algemeen Human Interest

Sint-Oedenrode - Onze oproep voor tips en contactgegevens van mensen met bijzondere bezigheden bleek niet aan dovemans-oren gericht. Het loopt nog niet meteen storm, maar langzaam druppelen de reacties binnen. Onbekend maakt onbemind, dus wie weet groeit het uit tot een echte kettingreactie. Dit keer in de schijnwerpers: Alissa van den Brand met haar hobby CosPlay.

Cosplay
Nooit van gehoord? Dit lijkt ons wel een aardig zinnetje om vaker mee te beginnen, want van sommige onderwerpen in deze rubriek hebben wij nog nooit gehoord – dus het merendeel van onze lezers ook niet, stellen wij ons zo voor. In dit geval ligt het antwoord voor de hand: cos is van 'costume' oftewel 'kostuum', verkleden dus.
Google zegt er het volgende over: "Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context."  Het is in de jaren '60 en '70 begonnen in de community van Star Trek fans in Amerika, en langzamerhand begint het ook in Nederland meer bekendheid te krijgen.
De website https://allesovercosplay.nl/wat-is-cosplay/ geeft een duidelijk beeld van alles wat met cosplay te maken heeft, inclusief de vooroordelen bij sommige mensen die er iets van willen vinden. "Ik loop er alleen mee op straat als daar een goede gelegenheid voor is." Zegt Alissa daar dan ook van. "Gelukkig zijn de meeste reacties positief, mensen zeggen vaak 'Ik snap het niet, maar ik vind het wel leuk'". En kinderen? Alissa: "Dat hangt er vanaf of ze de figuur kennen die je uitbeeldt. Dan vinden ze het heel leuk. Maar kleine kinderen die het niet kennen, moeten er niks van hebben, of zijn er bang van."  

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding