Afbeelding
Foto: Mari Kapteijns

De Wonderkoe van Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode - In 1936 is het verhaal van de Rooise 'wonderkoe' groot nieuws in Nederland. Veel kranten, van het Leeuwarder Nieuwsblad in het noorden tot de Limburger Koerier in het zuiden, schrijven hierover. Enigszins gniffelend doen zij verslag over een koe die op een gegeven moment zelfs meer dan 50 liter melk per dag gaf: een gigantische hoeveelheid, en dat ook nog eens meer dan een jaar lang.

Sommige kranten namen – zoals ook nu nog vrij gebruikelijk is – bij hun berichtgeving letterlijk elkaars artikelen over. Andere schreven vanuit een eigen perspectief en af en toe sprak men elkaar op essentiële punten ook tegen. Helaas zweeg het plaatselijke blad, het blad dat het dichtst bij de bron zat 'de Handelsvriend' – de voorganger van het latere Rooise blad 'Midden Brabant'- in alle talen, zelfs in het Roois. Misschien komt dat omdat het toen nog vrijwel puur een advertentie en mededelingenblad was – met o.a. gemeenteberichten – en er zelden een, door of namens de redactie, zelf geschreven artikel in stond. Maar misschien lag de zaak in Rooi voor een advertentieblad dat voor een groot deel afhankelijk was van de agrariërs te gevoelig en wilde het de vingers daarom hier niet aan branden.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week

Krantenkop in het Leeuwarder Nieuwsblad van 08-08-1936. In de voorganger van Midden Brabant, de Rooise ‘Handelsvriend’ stond niks