Marja Withoos (r) en Ria van Erp.
Marja Withoos (r) en Ria van Erp.

Anjeractie blijft zelf collecteren in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al sinds jaar en dag halen vrijwilligers van de Anjercollecte jaarlijks geld op voor kunst- en cultuurverenigingen in Sint-Oedenrode. De collecte komt voort uit het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dit fonds doet niet mee aan de Goede Doelenweek. Dat zorgde bij de laatste collecte voor de nodige onduidelijkheid bij de Rooise burger, zo laten kartrekkers Marja Withoos en Ria van Erp.

De Anjeractie is de jaarlijkse collecte van het cultuurfonds. De helft van de opbrengst van de collecte is voor de eigen clubkas, met de andere helft ondersteunt het Cultuurfonds cultuur en natuur in de regio. "We begrijpen dat het niet voor iedereen duidelijk is geweest dat er buiten de Goede Doelenweek nog andere goede doelen zijn die zelf blijven collecteren. Dat leverde ons bij het collecteren soms onbegrip op. Als we de kans kregen om het uit te leggen dan begrepen de mensen ons wel. Helaas hebben we een stuk minder op gehaald dan andere jaren. Volgend jaar zullen we op tijd van ons laten horen, zodat het voor iedereen duidelijk is. De Anjeractie is namelijk heel belangrijk voor kunst en cultuur in ons dorp. Verenigingen als Roois Gemengd Koor, Popkoor Novelty, het Roois Kamerkoor, Tiona, Jeugdcarnaval, Polyhymnia en NJA zijn aangesloten en hebben veel baat bij een jaarlijkse donatie. Zo houden we de Rooise kunst en cultuur in ere!" zijn de dames enthousiast.
De landelijke Anjercollecte welke in de week van 19 t/m 25 mei is gehouden heeft dit jaar €3.116,35 opgebracht. De helft van het collectebedrag komt ten goede aan de Rooise culturele verenigingen die dit jaar gecollecteerd hebben. De andere helft gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ria: "Wij danken alle gulle gevers, de contactpersonen binnen de verenigingen en alle collectanten die zich voor dit goede doel hebben ingezet."