Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: a46d84
Foto: Leonie van Someren

Stap binnen bij een duurzaam huis

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Noord-Brabant organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. Op 26 mei om 14:00 uur geeft Ilka van den Burgt uit Sint-Oedenrode een tour rondom het thema 'aardgasvrij met warmtepompboiler'.

"Ons plan was om stap voor stap naar aardgasvrij toe te werken", vertelt Ilka van den Burgt, eigenaar van een jaren '70 tussenwoning. "Maar tijdens het maken van de verbouwplannen, bleek het in ons geval financieel slimmer om dit al meteen te doen." De bewoners plaatsten een lucht/water warmtepompboiler, infraroodpanelen en zonnepanelen. Met de isolatie van het huis zijn ze nog bezig. Tijdens de thematour helpt Van den Burgt bezoekers graag op weg door uitleg te geven over hun keuzes. "Wij hopen dat mensen niet alleen verduurzamen om wat het oplevert, maar dat zij dit gaan doen vanuit idealisme."

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies over een specifiek onderwerp bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: "De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen."

Ook elders in Noord-Brabant staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 6 juni geeft Pim Ketelaars uitleg over zijn energieneutrale en aardgasvrije woning. Op 8 juni kunnen geïnteresseerden in een nul-op-de-meter-woning terecht bij Ton de Bakker in Udenhout. Het thema warmtepomp staat centraal op 15 juni in Oss en op 19 juni in Heesch. Ten slotte is er een thematour in Hank op 15 juni, over het aardgasvrij maken van een oude woning.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Welke van deze drie geselecteerde namen moet de nieuwe naam voor Prinsenzittingen 2020 worden?Reageren!