Wethouder Van Rooijen (r) is erg blij met de titel.
Wethouder Van Rooijen (r) is erg blij met de titel. Foto: Jos van Nunen

Nationale Fairtradeweek

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Ruim 5000 winkels, waaronder supermarkten, natuurvoedingswinkels en Wereldwinkels doen mee aan deze landelijke Fairtradeweek. Fairtradeproducten, te herkennen aan het Fairtrade keurmerk, worden in deze week extra uitgelicht op de schappen met speciale acties en aanbiedingen.

Cacao in de kijker

Een van de meest geliefde producten van de wereld is chocolade. Nederlanders gebruiken er jaarlijks 4,5 kg per persoon van en met ca 11 kg liggen de Zwitsers aan kop. 1,5 tot 2 miljoen boeren van Ivoorkust tot Ecuador en van Ghana tot Peru, verbouwen de cacao voor onze chocolade. De meeste van hen zijn kleinschalige boeren die moeten leven van een zeer laag inkomen. Uitbuiting en vooral ook kinderarbeid komt schrikbarend veel voor bij de teelt en verwerking van cacao.

Is Fairtrade nodig?
Cacaoboeren hebben voortdurend te maken met schommelende cacaoprijzen op de markt en moeten, na al hun zwoegen, hun cacao vaak tegen bodemprijzen verkopen. Maar Fairtrade gecertificeerde boeren worden beschermd met een minimum prijs en een vaste premie, die zij gegarandeerd voor de cacao krijgen. De premie moeten de boeren investeren in bedrijfsopleiding en in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Van grote betekenis hierbij is dat de kinderarbeid dan afneemt en de arbeiders een 'eerlijker' loon ontvangen. Fairtrade draagt zo al jaren bij aan betere levensomstandigheden voor kleinschalige boeren en hun gezinnen.

Ons steentje bijdragen
Een groeiend aantal winkels en supermarkten verkopen al fairtrade chocolade. Anderen hebben toegezegd om dat te gaan doen. Ook in alle Rooise supermarkten vinden we fairtrade chocolade van allerlei merken en in allerlei smaken.

Fairtrade vignet
Organisaties die besluiten om Fairtrade koffie en thee te gebruiken of Fairtrade producten te verkopen onvangen het Fairtrade vignet. Onlangs hebben we aan de lijst van deelnemers de Odaschool mogen toevoegen. In deze Fairtrade week krijgt ook de voetbalvereniging Nijnsel het vignet uitgereikt.

Onze slogan:
Kies voor fairtrade producten en maak het verschil.