Afbeelding

Nederland ver verwijderd van energiedoelen 2020

Algemeen Bedrijfsnieuws

Er wordt in Nederland tegenwoordig veel gesproken over duurzame energie en andere klimaatmaatregelen. Door heel Nederland worden windmolens gebouwd en zonneparken aangelegd. Toch zetten deze windmolens en zonnepanelen nog geen zoden aan de dijk. Nederland is qua duurzame energie zelfs een van de meest slecht presterende landen van Europa.

Onderzoek Eurostat
Het statistiekbureau van de Europese Unie bekijkt elk jaar hoe het gesteld staat met het aandeel duurzame energie in de Europese Landen. Eurostat ziet alle energie uit zon, wind, getijden en biomassa als duurzame energie. De cijfers voor 2017 die onlangs uitkwamen, laten zien dat in de EU als geheel het aandeel duurzame energie is gegroeid met 0,5% ten opzichte van 2016 tot 17%. De EU heeft zich als doel gesteld om 20% duurzame energie te hebben in 2020 en 32% duurzame energie in 2030. De EU is dus nog 3% van het 2020 doel verwijderd. Ook voor de afzonderlijke landen zijn doelen opgesteld, waarin rekening wordt gehouden met hun uitgangssituatie en het potentieel om veel duurzame energie te produceren. 11 landen binnen de EU hebben de doelstelling die ze voor 2020 hadden al in 2017 gehaald. Het aandeel duurzame energie is het hoogst in Zweden met 54,5%. Ook Finland (41%), Letland (39%) en Denemarken (35,8%) timmeren qua duurzame energie flink aan de weg. Nederland met 6,6% duurzame energie doet het samen met Luxemburg (6,4%) en Malta (7,2%) het slechtste van de hele Europese Unie.

Het verst weg van de doelen
Behalve dat het Nederlandse aandeel het op één na kleinste van heel Europa is, is Nederland ook het land dat het verst weg is van zijn streefdoel voor 2020. Nederland heeft de doelstelling om in 2020 14% duurzame energie te hebben. Het Nederlandse aandeel duurzame energie moet in 3 jaar dus meer dan verdubbelen om deze doelen nog te halen. De kans dat we het 2020 doel gaan halen als Nederland is dan ook klein. Naast Nederland moeten ook Frankrijk (6,7% verwijdert van 2020 doel), Ierland (5,3% van 2020 doel) en het Verenigd Koninkrijk (4,8% van 2020 doel) nog hard werken om hun doelen te halen.

Meer duurzame energie
Om het doel van 2020 toch te kunnen behalen, zijn er in 2018 en zullen er in 2019 en 2020 veel nieuwe windparken worden opgeleverd. Zo zullen de enorme windparken Borssele 1 t/m 4 waarschijnlijk in 2020 opgeleverd worden. Deze windparken hebben een totale capaciteit van bijna 1500 MW. Ook op land zijn er sinds 2017 al verschillende windparken opgeleverd zoals bijvoorbeeld windpark Krammer, dat te boek staat als het grootste burgerinitiatief van Nederland. Dit park levert met 34 windmolens ongeveer 100 MW aan energie. Naast deze voorbeelden liggen er nog veel plannen klaar om op zee of op land windmolenparken te realiseren. De meeste van deze plannen zullen echter pas na 2020 gerealiseerd worden.

Zelf bijdragen
Hoe kun je er nu zelf voor zorgen dat Nederland meer groene stroom gaat opwekken? Je kunt natuurlijk zelf zonnepanelen installeren maar je kunt er ook voor kiezen om groene stroom uit Nederland af te nemen bij een energieleverancier. Tegenwoordig is groene stroom ongeveer net zo duur als grijze stroom dus ook met groene stroom kan je nog steeds een goedkope energieleverancier hebben.