Afbeelding

Zonnepark Veghel voorjaar 2018 klaar

Algemeen

Meierijstad - Deze week start de aanleg van het zonnepark langs de A50 bij Veghel. Het zonnepark bestaat uit 8000 zonnepanelen.

Wethouder Harry van Rooijen (Infrastructuur en duurzaamheid) van de gemeente Meierijstad gaf woensdag het startsein voor de bouw, samen met directeur Erik Zweers van Energie van Hollandsche bodem en BOM-manager Jeroen Kok. Het zonnepark is in juni klaar. Het zonnepark Korenstreep ligt langs de A50, ten westen van afrit 12 Veghel-Noord. De eerste voorbereidingen voor de aanleg zijn al getroffen. Energie van Hollandsche bodem ontwikkelt het zonnepark samen met de gemeente Meierijstad, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en ING. Op het zonnepark wordt na de ingebruikname jaarlijks bijna 2 miljoen kWh aan groene stroom opgewekt. Dat is ongeveer gelijk aan het verbruik van 600 huishoudens.

Meedoen
Een deel van het zonnepark wordt eigendom van de energiecoo¨peratie Korenstreep. Deze bestaat uit particulieren en bedrijven (kleinverbruikers) uit de gemeente die mee doen met een aantal panelen in het park. Voorwaarde voor deelname is dat inschrijvers gehuisvest zijn in het gebied met postcode 5406, 5461, 5463, 5464, 5467, 5469 of 5476. Inschrijven is nog mogelijk. Op dinsdag 13 maart is er een informatiebijeenkomst van 20.00 tot 21.00 uur in De Stapperij, De Bunders 3 Veghel.

Samenwerkingsproject
Energiefonds Brabant – onderdeel van de BOM – en Energie van Hollandsche Bodem werken in de provincie samen om meerdere zonneparken te ontwikkelen, te realiseren en te financieren. Korenstreep is de eerste. Energiefonds Brabant brengt risicodragend kapitaal in. ING heeft de bankfinanciering voor het zonnepark verstrekt. ING wil door de financiering van duurzame projecten Nederlandse ondernemingen verder helpen in de energietransitie.

Gemeente Meierijstad
Met de verhuur van een agrarisch perceel faciliteert de gemeente Meierijstad de realisatie. "Om in 2050 energieneutraal te zijn moeten we in Meierijstad fors inzetten op de opwekking van duurzame energie. De aanleg van dit zonnepark is een mooi concreet initiatief, maar de opgave blijft nog enorm groot. Het daagt ons uit om kansen te creëren voor de realisatie van meer zonneparken in het buitengebied. Het project 'Vitaal Buitengebied' moet daar de handvatten voor gaan geven." aldus wethouder Van Rooijen (Infrastructuur & Duurzaamheid).