Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 893e04
Foto:
Politiek Meierijstad

Bellen met de burgemeester

Burgemeester Kees van Rooij heeft er een drukke week op zitten. Vijf gebeurtenissen sprongen er wat hem betreft uit. Allereerst staat Kees van Rooij stil bij de aanslag die vorige week maandag in Utrecht plaatsvond en van drie mensen het leven kostte. Zo'n gebeurtenis heeft maatschappelijke impact en zorgt voor onrust in Meierijstad volgens de burgemeester. Het werd niet direct duidelijk of deze aanslag zich zou kunnen herhalen en waar de dader was. Ook de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland zorgden voor onrust. De burgemeester houdt voeling met wat er speelt. Zo bezocht hij bijvoorbeeld de Turkse moskee om hierover met hen te praten.

Naturalisatieceremonie
De burgemeester leidde afgelopen week een naturalisatieceremonie, waarin achttien mensen die het nederlanderschap aangevraagd hadden dat op een feestelijke manier verkregen. Zo'n ceremonie vindt om de zes tot acht weken plaats en is voor de burgemeester iedere keer weer iets om naar uit te kijken. "Het is soms voor mensen die ervoor gekozen hebben hun eigen nationaliteit los te laten en een zich een nieuwe nationaliteit aan te doen, toch een hele stap."

Waardering voor vrijwilligers
Woensdag vierden Nederlanders een democratisch feestje, want er waren zowel provinciale als waterschapsverkiezingen. Volgens de burgemeester heeft de organisatie hiervan veel voeten in aarde. Zo moeten de stembureaus bemand worden, de stemmen geteld worden en moet er een proces verbaal opgemaakt worden. Bij dit alles zijn veel vrijwilligers betrokken die woensdag vanaf half acht 's ochtends tot 's nachts inzetten. De burgemeester bezocht alle 42 stembureaus in Meierijstad om zijn waardering voor de vrijwilligers uit te spreken en te vragen hoe het ging.

Vragen voor de burgemeester
Met regelmaat bezoeken schoolklassen uit Meierijstad het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Deze week toog groep 7 van SBO de Wissel naar de raadzaal, waar kinderen de burgemeester allerlei vragen mochten stellen. "Ze hadden zich goed voorbereid. De kinderen wilden bijvoorbeeld weten hoe je nou eigenlijk burgemeester wordt en waar de kleuren van het logo van Meierijstad vandaan komen." Van Rooij hoopt dat de leerlingen door dit bezoek meer besef hebben van hoe een gemeente werkt.

Muzikale zondag
Ten slotte bezocht de burgemeester zondag de laatste regionale voorronde van het Prinses Christina Concours. Bijna zeventig jonge, muzikale toptalenten traden op in de Noordkade en lieten zien wat ze in huis hebben. Samen met gedeputeerde Henri Swinkels mocht Van Rooij prijzen uitreiken. Hij vond het mooi om te zien hoe partijen samenwerken, zoals de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen en de CHV Academy. Bovendien werd het evenement gesponsord door zowel regionale als lokale bedrijven." Het geeft aan dat we muziekonderwijs als overheid en samenleving belangrijk vinden."

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Welke van deze drie geselecteerde namen moet de nieuwe naam voor Prinsenzittingen 2020 worden?Reageren!