Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 94f65e
Foto: Jos van Nunen
Kunst en Cultuur

Verrassende combinaties 'muziek en fotografie'

Sint-Oedenrode - Dit was weer een zondagochtend waarin de doelstelling van deze concertserie optimaal werd waar gemaakt.

Door: Mattie De Schepper

Op het programma stonden zowel talentvolle jongeren die een podiumwaardige uitvoering brachten als zeer ervaren ensemblespelers die elkaar vonden in het streven naar professionaliteit in het beheersen van muzikale structuren en samenklank van een kwintet en – wat ons nog lang zal heugen - een slagwerkorkest waarin naast ritmisch slagwerk ook het hele scala aan melodisch slagwerk met kennis en kunde bespeeld werd. Bij het feit dat een aantal van de deelnemers onze eigen Rooise Muziekverenigingen (NJA ), de Rooise afdeling van Phoenix Cultuur en Muziekvereniging Meierijstad vertegenwoordigden kon de samenwerking met FotoclubRooi gezien worden als zeer waardevolle bijdrage aan dit concert. De grote opkomst – alle stoelen bezet in Mariëndael - maakte duidelijk dat persoonlijk contact, PR, en sociale media uitnodigend hadden gewerkt.

Podium voor geschoold talent
Piano: Waar Haonan Qin ons liet genieten van een zeer goed vertolkte impromptu van Chopin en overtuigde met accuraat spel in 'All of me', maakte Jules Terken indruk doordat hij – zonder partituur- een doorleefde, delicate versie bracht van 'Primavera' van Einaudi. De begeleidende, in elkaar overlopende fotografische beelden waren een weergave van waartoe de muziek - op youtube als voorbereiding aangeleverd- hen had geïnspireerd. Zeer geslaagd en sfeergevoelig waren de beelden bij de subtiele vertolking van 'Valse Poëtica' van Granados door Diana Alkemade. Van grote schoonheid waren de duetten voor twee concertharpen door Luca Appeldoorn en haar docente Annelies Bremmers die gekozen had voor een begeleidende, ondersteunende rol en Luca het solistisch spel had toevertrouwd. Het publiek was muisstil en was helemaal in de ban van het verfijnde doch technisch muzikaal zeer volwaardig spel van Luca.

Het Koperkwintet NJA
Bestaande uit Jan vd. Heijden, Ingrid van Casteren, René Gevers, Ludo en Peter Gerits was eerder te gast in deze concertserie en deed ook nu hun goede naam alle eer aan. Blijkbaar was het niet gemakkelijk geweest bijpassende beelden te vinden. Maar gelukkig riep hun vitale vertolking die bij mij toch wel op.

De Slagwerkgroep Muziekvereniging Meierijstad
Onder leiding van René van Lokven werd speels ingeleid door Brechje van den Brand die, met de microfoon langsgaande bij de spelers, hen heel wat bijzonderheden ontfutselde over marimba's, xylofoons, vibrafoons, conga's, bongo's, surdo's, timbalen etc. Gaandeweg een spetterend optreden bleek dat de meeste spelers inzetbaar waren op verschillende instrumenten. De door hen gekozen stukken 'Feniks Rising', 'Curse of Tortuga' en 'Makuna Bakune' bestreken het hele gamma aan mogelijkheden om klankkleuren, vaardigheden en gedrevenheid helemaal tot hun recht te laten komen. De spelvreugde was zichtbaar groot. De begeleidende foto's waren echte kunstwerkjes. Alle lof was verdiend! Grote klasse!

Grote waardering en aandacht
Na lovende woorden vestigde Marius Wijnakker de aandacht op het volgend concert van 19 mei met Katja Dirven Didichenko, diverse orkesten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut voor Strijkers en de Rheinische Sinfonietta. Omwille van het grote aantal deelnemers en verwachte bezoekers zal dit in Mariëndael plaatsvinden.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!