Verhaal Hollywoodster Lou Tellegen blijkt opgeblazen

Algemeen

Sint-Oedenrode / Hollywood - De in Sint Oedenrode geboren Lou Tellegen (1883-1934) staat bekend als een van de eerste Nederlandse filmsterren in Hollywood. Tot zijn zelfmoord in 1934 speelde hij in een groot aantal stomme films. Daarnaast regisseerde hij zelf een aantal films en stond hij regelmatig op het toneel. Hij speelde in het toneelgezelschap van de wereldberoemde Frans-Nederlandse Sarah Bernhardt (1844-1923) en was in een showbizzhuwelijk enkele jaren getrouwd met opera- en filmster Geraldine Farrar (1882-1967).

In 1932 schreef Tellegen zijn memoires Women have been kind. Deze staan vol van romantische escapades, avonturen in afgelegen gebieden, grote tegenslagen die moedig overwonnen worden en vriendschappen met grote beroemdheden zoals operazanger Enrico Caruso en beeldhouwer Auguste Rodin. Tellegen presenteert zichzelf als getalenteerd acteur en avonturier die dankzij zijn acteertalent alleen op Broadway staat en het maakt in Hollywood. Sindsdien zijn deze memoires het uitgangspunten voor alle artikelen over Tellegen.
Nieuw onderzoek voor Brabantserfgoed.nl heeft echter uitgewezen dat Tellegen in zijn memoires niet zozeer bezig was een waarheidsgetrouw verhaal te noteren, maar vooral met het beeld van zichzelf dat in de memoires naar voren zou komen. Zijn verhaal blijkt opgeblazen tot letterlijk fantastische proporties, waarvan grote episodes ontkracht kunnen worden door archiefbronnen.
Wat overblijft is het desalniettemin fascinerende verhaal van een matige acteur die dankzij het nodige geluk, het uitspelen van zijn imposante uiterlijk en het meeliften op de roem van enkele vrouwelijke sterren een succesvol filmacteur werd. Dit alles is vanaf nu te lezen op Brabantserfgoed.nl via deze link. >>>

Afbeelding