Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Fouten in de krant
Best een lekker baantje hebben wij eigenlijk, bij DeMooiRooiKrant. We kijken een beetje rond, nemen de telefoon op, bellen zelf even of maken een praatje, schrijven wat dingen op of kloppen het in ons toetsenbord, drinken ergens een (aangeboden) pilsje, komen gratis binnen waar zelfs de burgemeester nog entree moet betalen. En we krijgen er nog voor betaald ook. Vooruit, in Mediahuis Meierijstad is het begin van de week even flink aanpoten, maar in de loop van woensdag gaat het elastiekje weer los - en wij ook.
U begrijpt, dat is allemaal behoorlijk overdreven. Maar het is ook een manier om niet steeds stil te staan bij de grote verantwoordelijkheid die we tegelijk óók hebben. Want als alles bij DeMooiRooiKrant goed gaat, kan dat in principe voor alle lezers leuk zijn. Maar als hier iets fout gaat, kan dat meteen grote gevolgen hebben. Zelfs een typfoutje kan een wereld van verschil maken, zoals "Slachten onder verdoving" waar wij een keer schreven "Slachten zonder verdoving". Een spelfoutje, maar ook een foute datum of een foute conclusie kan gevolgen hebben waarvan wij de impact niet altijd kunnen overzien. Gelukkig hebben we onze website MooiRooi.nl waarop we het meteen kunnen rechtzetten. En soms is het ook gewoon te laat om dat ook nog in de krant te doen.
En ja, dan heb je nog de regelrechte blunders, de nachtmerrie van iedere krant. Een echte blunder kan bijna onopgemerkt overleven en een klein typfoutje kan grote impact hebben. We prijzen ons gelukkig dat zoiets bij ons zelden voorvalt – afkloppen. Maar ook wij zijn daar wel eens flink mee onderuit gegaan. Omdat we tegenwoordig met minstens vier ogen kijken wat er in de krant komt, liggen we daar niet meer wakker van.

Wat wel, wat niet
Maar wat is een fout? Als bijvoorbeeld een politicus correct wordt geciteerd die iets beweert wat volgens een lezer een leugen is, klopt het wél wat er in de krant staat. Wat in ieder geval niet klopt, is om de krant hierop aan te spreken. Wij citeren immers iemand anders, met een zekere autoriteit nog wel. Je kunt met je krant ook een blunder maken door iets niét te doen: ingezonden stukken nakijken. Een schoolvoorbeeld daarvan gebeurde in 2011, toen de inzender van een bridge-uitslag een seksistische opmerking van hemzelf over een deelnemer was vergeten te wissen. Het leidde tot veel hilariteit, zelfs landelijk, maar het weekblad ging diep door het stof. U begrijpt al, dat was niet bij ons, anders hadden wij het al bedolven onder een grote berg zand. Het overkwam onze collega's in Best. Afijn, een wake up call uit de nachtmerrie van alle eindredacteuren.

Beeldvorming
En dan heb je ook nog de fouten in de krant die 'blijven hangen'. Wie het verzonnen heeft weet geen mens, maar er is nooit een relatie tussen Q-koorts en geiten aangetoond en toch hebben dagbladen dat een tijd beweerd. En als het woord geit niet bij Q-koorts stond vermeld, dan wel een foto van geiten. Voor zover wij weten is hier nooit een rectificatie voor geplaatst. In de krant wordt het nu niet meer in één adem genoemd, maar de beeldvorming is zo maar niet verdwenen. De bedenker van het woord "zondebok" had een vooruitziende blik.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl