Een drukte van belang aan de Pijnhorstweg.
Een drukte van belang aan de Pijnhorstweg.

Fotografen vliegen af op zeldzame vogel

Algemeen

Sint-Oedenrode – Normaal is de Pijnhorstweg één van de meest rustige straatjes van Sint-Oedenrode. Hoe anders is dat deze week. Fotografen uit binnen- én buitenland verdringen elkaar in de zoektocht naar een zeldzame vogel die er is gespot: de bladkoning.

Vogelaars zijn fanatiek als het zeldzaamheden betreft. Dat blijkt wel nu de Pijnhorstweg wordt overspoeld met hobbyisten die op het beestje af komen vliegen. "Ik sprak zelfs een Duitser en afgelopen weekend was het helemaal topdrukte", reageert een buurtbewoner via de MooiRooi Hotline (06-89905777). "Er zaten zelfs mensen halverwege in een boom om goede foto's te maken."

De bladkoning is een zeer kleine, tot de phylloscopusfamilie behorende zanger, die broedt in de taiga in Siberië. Deze soort is een vrij zeldzame, maar regelmatig in Nederland voorkomende herfstgast, voornamelijk in de nabijheid van de kust. Tot 1967 was de soort een dwaalgast. Vanaf 1967 zijn de aantallen in Nederland gestaag toegenomen, een ontwikkeling die ook buiten Nederland werd vastgesteld. Enerzijds heeft dit waarschijnlijk te maken met een grotere waarnemingsactiviteit en betere (determinatie)kennis; anderzijds zijn de aantallen wellicht ook daadwerkelijk objectief toegenomen. (Bron: www.waarneming.nl