Logo mooirooi.nl
Berry Markus.   | Fotonummer: 0b9922
Berry Markus. (Foto: Jos van Nunen)
Op de koffie bij...

Voor het vak in de wieg gelegd

Olland -  "Koffie of thee?" is natuurlijk de weinig verrassende eerste vraag bij een praatje voor deze rubriek. Bij Berry Markus toevallig niét. Als ik naar goed Roois gebruik achterom binnen kom, staat de eerste zin op het prikbord. Een kleine poster met een vette snor d'r op, daarboven de tekst "My dad", daaronder "Mr. Perfect". Zijn zoontje is nog te jong om Engels te spreken of schrijven en zijn dochtertje is zelfs nog met haar eerste woordjes Nederlands bezig, maar voor de weinige klanten die Berry Markus en zijn kwaliteiten nog niet kennen is het een leuke binnenkomer. En nog toepasselijk ook, blijkt even later in het gesprek.

Door: Jan Egmond

De goedlachse Berry is voor het vak bijna letterlijk in de wieg gelegd. Zijn vader was ook schilder bij een bedrijf in Den Bosch, waar hij jarenlang heeft gewerkt. Dus de stap naar schilder lag voor de hand. "Toch heb ik eerst even geprobeerd om het vak van timmerman te leren, maar ik kwam er snel achter dat dat mij niet zo lag", bekent hij spontaan. "Een jaar of zestien geleden ben ik daarom toch als schilder begonnen." Hij volgde daartoe een leer-werktraject. "Mijn opleiding zat in Den Bosch, het werkdeel deed ik voor een klein schildersbedrijf in Liempde. Al heel snel wilde ik mij als zelfstandig schilder vestigen, met het bedrijf in Liempde als vaste opdrachtgever, in principe voor onbepaalde tijd. Daar begon ik 12 ½ jaar geleden mee. Maar ik kreeg al snel zóveel opdrachten dat ik na drie maanden al zoveel eigen werk had dat inhuren bij mijn oude baas niet meer te combineren was. Blijkbaar leverde ik goed werk, en was het mij ook gegund."
Een logische vraag zou zijn of het niet uitmaakt door welk schildersbedrijf je je huis laat doen, of dat Berry iets extra's kan doen ten opzichte van een doorsnee schildersbedrijf. Maar voordat die vraag is gesteld, geeft Berry daar al antwoord op. "Als iemand vraagt of ik een keer kan komen kijken voor schilderwerk, doe ik dat niet alleen maar stel ook vragen en geef adviezen. Gaat het om nieuw schilderwerk, of onderhoud? Welke kant van het huis is er het slechtst aan toe? Hoe heeft het kitwerk zich gehouden? Welke kleur willen ze? Aan welke eisen dient het verfsysteem te voldoen? Ik maak dan foto's. Mijn vriendin heeft een opleiding en ervaring als desktop-publisher dus weet precies hoe ze dat allemaal met een speciaal programma kan verwerken in een presentatie. De bewoners krijgen dan een goed beeld van hoe het precies zou gaan worden. Ze kunnen hun wensen dan eventueel nog bijstellen  Ik werk met de beste kwaliteit verf –Sikkens – en geef ook garantie."
Werkte Berry de eerste jaren vooral bij particulieren, met name via mond-tot-mondreclame, gaandeweg kreeg hij ook steeds meer opdrachten van bedrijven. "Omdat we met een team kunnen werken, is de klus te overzien en sneller klaar terwijl het bedrijf vrijwel ongehinderd door kan werken. Ik heb sinds zes jaar ook iemand in dienst voor het schilderwerk, in het team werken we dan met een vaste medewerker een zzp'er en leerling schilder." Het woord 'schilderwerken' in de bedrijfsnaam dekt eigenlijk amper meer de lading: Berry doet ook behangen, spuitwerk en glas zetten. "Sinds kort zijn we ook erkend leerbedrijf en lid van onderhoud NL, zodat we leerlingen mogen en kunnen opleiden."

De geboren en getogen Ollander heeft altijd plezier in zijn werk, maar één van de mooiere projecten vindt hij toch wel het jaarlijks terugkerende onderhoud op landgoed Velder in Liempde. "Daar staan een en twintig monumentale panden. Ieder jaar bespreken we met monumentenzorg en de eigenaar wat er aan moet gebeuren. Daar kijken we elke keer naar uit."

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!