Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: ffe4c9
Foto: Henri van Hoorn
Sint Oedenrode

'Markt en Heuvel moeten hoofdstructuur centrum gaan vormen'

Sint-Oedenrode - Dat is zoals het College het graag gaat zien en het is één van de uitkomsten van een onderzoek van onderzoeksbureau DTNP. Bij de inloopavond voor de centrumvisie van Meierijstad, op woensdag in 't Spectrum in Schijndel, liepen de vele reacties van de bezoekers per hoofdkern behoorlijk uiteen.

Over Schijndel waren de reacties het meest tevreden, ook het woord 'trots' viel te beluisteren. Dat werd vooral ingegeven door de vaststelling dat Schijndel zijn zaakjes goed voor elkaar heeft en al best toekomstbestendig is. In Veghel moet daarvoor volgens het college nog veel gebeuren, onder meer het winkelcentrum veel compacter maken en leegstaande winkelpanden ombouwen tot woonruimte. Dat kon enkele bezoekers niet snel genoeg gaan. Van jaloezie naar de Noordkade, waar in het verleden wel eens over werd gesproken, viel niets te bespeuren. Terwijl het Veghelse winkelcentrum krimpt, mag de Noordkade groeien, zolang ze het maar bij 'food' houden.
Bij Sint-Oedenrode ziet het college de winkels het liefst geconcentreerd rond de Markt en aan de Heuvel, op Borchgrave zouden dan dienstverlening en ambachten kunnen komen. Volgens adviesbureau DTNP, op de inloopavond aanwezig met adviseurs per hoofdkern, zou de Markt niet geheel autovrij moeten worden. Waarom niet, vroeg een bezoeker zich af. Als de AH toch naar de locatie van De Leijer gaat, is daar geen enkele noodzaak meer voor. "Voor Rooi staat er eigenlijk weinig in de conceptvisie wat echt nieuw is. Alleen worden sommige mensen wat zenuwachtig nu het concreet wordt" aldus wethouder Jan Goijaarts. Dat was ook wel te merken bij de stand van Sint-Oedenrode, waar het er af en toe pittig aan toe ging.       
Het onderzoek van DTNP leverde volgens het onderzoeksbureau voor Sint-Oedenrode de volgende visie op: keuze voor een duidelijke hoofdstructuur en meer verblijfskwaliteit. Het centrum van Sint-Oedenrode kent, ondanks de sterke identiteit en hoge waardering van bezoekers, enkele urgente opgaven. De huidige splitsing van het winkelcircuit leidt tot minder passanten en structurele leegstand in Borchgrave. Achterover leunen is geen optie meer, het is nu tijd voor een structurele keuze. De toekomstige hoofdstructuur van het centrum wordt gevormd door Markt en Heuvel; hier kan de verblijfskwaliteit worden verhoogd (herinrichting Markt). Borchgrave en Kofferen zijn daarentegen gebieden die omgevormd moeten worden. Gemeente, ondernemers, eigenaren en inwoners moeten allen actief bijdragen om de benodigde aanpassingen te stimuleren. Met de oogst van woensdag – bezoekers mochten hun meningen en ideeën op papier zetten – wordt de definitieve centrumvisie opgesteld, en eind dit jaar ter beslissing voorgelegd aan de gemeenteraad. Begin 2019 wordt vervolgens het beleid opgesteld.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!