Logo mooirooi.nl
Het gaat om deze woningen.   | Fotonummer: f52d82
Het gaat om deze woningen.
Woningbouw / Sint-Oedenrode

Afnemend aanbod blijft huizenprijzen opstuwen

De verkoopprijzen van alle typen woningen zijn weer verder door gestegen in Brabant Noord-Oost. Zo stijgt de gemiddelde woningprijs in 's-Hertogenbosch met 7,5 % in een jaar tijd en in Oss met 6,7 %. De gemiddelde koopsom van een woning in de regio bedraagt nu € 293.000,- in Oss € 276.000,- en in 's-Hertogenbosch maar liefst € 315.000,-. Landelijk wordt er nu gemiddeld € 290.000,- voor een woning betaald.

De oorzaak van de stijgende prijzen is te vinden in het grote tekort van woningen: Er worden nog altijd te weinig nieuwe woningen gebouwd en woningbezitters die wel willen verhuizen, blijven zitten waar ze zitten. Er is voor hen immers geen goed alternatief waardoor hun huidige woning ook niet op de markt komt. Hierdoor lijkt de markt opnieuw weer op slot te gaan, nu niet door een gebrek aan kopers maar door een gebrek aan verkopers.

Lokale verschillen
Alleen in Oss is er nog sprake van enige balans tussen vraag en aanbod van zowel bestaande woningen als van nieuwbouwwoningen. In overige regio's als de Langstraat, Meijerij, Uden, Veghel en 's-Hertogenbosch is er sprake van een vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijven prijsstijgingen. Net zoals in het overgrote deel van Nederland. In onze regio werden in het derde kwartaal 3.030 woningen verkocht wat 8,3 % minder is dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De daling op landelijk niveau komt uit op bijna 12%.

Nieuwbouw
De doelstelling voor het kabinet is om per jaar 75.000 woning te bouwen. Dit wordt echter bij lange na niet behaald. Bovendien werkt het verplicht gasloos bouwen vertragend en opnieuw kostprijsverhogend. De NVM geeft aan dat alle seinen op rood staan voor de Nederlandse woningmarkt. Daarom dringt zij aan op een Nationaal Woningplan met een strakke regie van de Rijksoverheid. Alleen dan kan het nog verder vastlopen van de woningmarkt worden voorkomen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!