Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: b321b4
Kunst en Cultuur

One Flew over the Cuckoo's Nest

Sint-Oedenrode - Stichting Meij is een nieuwe theatergroep in Meierijstad die op 5 januari van dit jaar het levenslicht zag. Dat het een jong gezelschap is, dat zegt niets over de ambities van het gezelschap. De afgelopen periode is volop gerepeteerd voor het stuk 'One Flew over the Cuckoo's Nest', dat Stichting Meij op 9 en 10 november in Mariëndael opvoert. Zeker geen makkelijk toneelstuk, dat gebaseerd is op het boek dat aan de gelijknamige film te grondslag lag.

"De film 'One Flew over the Cuckoo's Nest' is een klassieker met Jack Nicholson in de hoofdrol. De film werd met vijf Oscars bekroond", vertelt Antonet van der Heijden van de Stichting Meij. Zij voert ook de regie over het toneelstuk. "Het verhaal dat zich in de jaren zestig afspeelt in een psychiatrische kliniek is tijdloos. Doktoren proberen patiënten te genezen van hun 'afwijking'. Van de jaren 30 tot aan de jaren 60, waarin dit stuk speelt, werden bij psychiatrische patiënten elektroshocks veelvuldig toegepast. (In deze eeuw wordt het nog gebruikt, maar niet op de manier zoals in die periode) en ook lobotomie (het wegsnijden, of doorsnijden) van bepaalde hersendelen werd veelvuldig gedaan. Het werd o.a. toegepast bij patiënten, die agressief gedrag vertoonden of angst en dwangstoornissen hadden".

Antonet van der Heijden, benadrukt dat het toneelstuk geen kopie van de film is. "Maar het script is natuurlijk wel geschreven op basis van hetzelfde boek, dat aan de film ten grondslag lag. Enige overeenkomsten zal het publiek dan ook zeker herkennen". Peter Teurlings, een van de hoofdrolspelers vertelt dat hij de film bewust niet heeft gekeken om te voorkomen dat hij Jack Nicholson zou gaan imitieren: "Ik heb het niveau van Nicholson niet en kan dat ook niet evenaren. Ik ga de rol van Randle Patrick McMurphy op mijn eigen wijze invullen".

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Wat zijn uw plannen voor de komende Paasdagen?Reageren!