Afbeelding

Wie loopt 400 kilometer door de gemeente?

Algemeen

Sint-Oedenrode - "Nijnselse naaktloper in kraag gegrepen." "Warme bakker uit Mariaheide koud gemaakt." "Heeswijkse bejaarde schiet uit zijn slof; thuiszorger met spoed naar Bernhoven." Okay, deze koppen stonden dan toevallig niet in de krant deze week, maar het had zomaar gekund.

Want Brabant mag dan al bijna een eeuw over een prima functionerend riool beschikken, overal pist wel iemand buiten de pot. En gedragstherapeuten staan met de handen in het haar. Wat wil je? Dat zijn net glazenwassers; de viezigheid zit namelijk altijd aan de binnenkant en daar kunnen ze verdorie net niet bij. De mens lijkt wel een pedaalemmer geworden; trap je op zijn tenen dan gaat zijn mond vanzelf wagenwijd open. Ik heb inmiddels een bumpersticker met de tekst "als u naar me zwaait, gebruik dan ook eens uw andere vingers." Ik heb me laten vertellen dat chimpansees zich inmiddels schamen voor de evolutietheorie. Iedereen is met zichzelf bezig. En ook jij! Jawel, ga maar na; jaarlijks worden er in Nederland tienduizend auto's gestolen, maar dat vind je pas ontoelaatbaar veel als die van jou er tussen zit, toch? Nee, het individualisme viert hoogtij.

Althans, zo dacht ik er tot voor kort over. Tot ik de foto's van de Samenloop voor Hoop zag. Een paarse gloed van mensen met maar één doel. Het kan dus nog wel, dacht ik toen. Het motto op de borst was veelzeggend; beleven, meeleven en doorleven. En doorlopen, want bij iedereen was dan wel een brede lach te zien, de kuitenkramp straalde er van af. Diepe buiging.

Rooi was dit weekend wandelhoofdstad van Europa. En dat terwijl Ejos, de Rooise wandelsportvereniging, al dagen op een roze wolk liep, omdat de gemeente had besloten dat zij ook in de toekomst het oud papier op mogen halen. En daar bleef het niet bij want nog diezelfde dag werd er een wandelroutekaart van Meierijstad gepresenteerd van niet minder dan 400 kilometer, bewegwijzerd en al. En is die route straks verouderd, dan zijn die kaarten ook weer oud papier. Kan niet mooier, toch? Ik vraag me overigens wel af of de leden van Ejos achterop de vrachtwagen staan, of dat ze er de hele route in wandeltenue achteraan struinen. Ik neem aan dat laatste.