Afbeelding

Levenstestament

Algemeen

Sint-Oedenrode - Met een levenstestament houdt u de regie over uw leven in geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u zelf, al dan niet tijdelijk, niet meer kunt handelen. Een testament regelt dit ná uw overlijden, een levenstestament doet dit tijdens uw leven.

Een zwaar auto-ongeluk, een hersenbloeding, dementie. Hier denkt u liever niet aan. Toch kan het iedereen overkomen. In zulke situaties kunt u (tijdelijk) niet voor uzelf zorgen.
Een heel belangrijk onderdeel van dit document betreft de financiën. In het levenstestament kunt u aangeven wie uw vermogen gaat beheren en wat er met dat vermogen moet gebeuren. Of wat er bijvoorbeeld met uw huis moet gebeuren als u in een verpleeghuis moet worden opgenomen.
Ook persoonlijke zaken kunnen aan bod komen in het levenstestament. U kunt bijvoorbeeld vermelden wie de zorg voor uw huisdier op zich neemt.
Een ander belangrijk aspect zijn uw wensen op medisch gebied. U kunt in het document een euthanasieverklaring laten opnemen, waarin u aangeeft wanneer volgens u sprake is van uitzichtloos lijden. Of een niet-behandelverklaring, waarin u meldt onder welke omstandigheden doorbehandelen voor u geen zin meer heeft. Ook kunt u aangeven of u wel of niet gereanimeerd wilt worden.
Verder kunt u in het levenstestament ook opnemen wie u moet vertegenwoordigen tegenover artsen en verpleegkundigen. Dat kan veel onrust voorkomen, want als er niets is geregeld is het voor medici vaak onduidelijk wie namens u mag handelen. Zeker als familieleden met elkaar van mening verschillen kan dit de behandeling frustreren, met alle risico's van dien.

Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag! Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies, www.bekkersadvies.nl