Afbeelding

Geluidsscherm in tunnelbak Nijnsel

Algemeen

Nijnsel – In opdracht van Rijkswaterstaat voert Heijmans Infra op dit moment in Nijnsel werkzaamheden uit om het verkeersgeluid van de A50 voor omwonenden te beperken. De geluidswal aan de Sonseweg wordt verhoogd en ten zuiden van de tunnelbak komen geluidsschermen in de middenberm.

Uit onderzoek is gebleken dat de bestaande geluidmaatregelen op een aantal locaties niet voldoende zijn. Naar aanleiding hiervan heeft Rijkswaterstaat akoestisch onderzoek laten uitvoeren, waarna ze besloten hebben om aanvullende maatregelen te treffen. Het gaat om locaties waar omwonenden aantoonbaar meer geluidsoverlast ervaren dan bij de plannen voor aanleg van de A50 verwacht werd.
Aan de uiteinden van de tunnelbak bevinden zich aan weerszijden van de A50 geluidwerende grondwallen welke moeten worden opgehoogd. Onlangs is de wal aan de kant van de Schietbergweg al onder handen genomen. Nu is Heijmans begonnen aan de zijde van de Sonseweg. Er is vertraging opgetreden omdat onder de wal een gas- en waterleiding liggen. Om beschadiging te voorkomen moeten deze leidingen eerst aangepast worden. Pas daarna kan de wal worden verhoogd. Over een lengte van 210 meter wordt de wal opgehoogd tot ca. 3.7 meter. Om dat te kunnen bewerkstelligen is ter plaatse een bestaande grondwal afgegraven. Daardoor kunnen de bewoners iets meer geluidsoverlast ervaren. Rijkswaterstaat heeft dat eerder al gecommuniceerd met de omwonenden.

Het geluidsscherm in de middenberm wordt tussen 3 en 21 september in de nachtelijke uren geplaatst. De schermconstructie wordt ongeveer 210 meter lang en 2 meter hoog. De verwachting is dat midden oktober alle werkzaamheden zijn afgerond.


Afbeelding
Afbeelding