Fons van Boxmeer
Fons van Boxmeer

"Over de kwaliteit van de wijn valt nu nog niets te zeggen"

Algemeen

Sint-Oedenrode - De droogte, het warme weer en de blakende zon houden ook Sint-Oedenrode in haar greep. De redactie van DeMooiRooiKrant dook het dorp in met allerlei vragen, want één ding is zeker; door het warme weer zijn veranderingen niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar. Voor deze serie kwamen we uiteraard ook terecht bij Fons van Boxmeer, want wij willen weten hoe het zit met de Rooise wijn. Wordt die lekkerder?

Het weer zoals we dat dit jaar hebben is volgens de Rooise wijnboer Fons van Boxmeer te vergelijken met dat van Bordeaux. Maar dat de Rooise Heidewijn dan ook zomaar een 'Bordeaux' kan worden genoemd, is toch een heel ander verhaal.

Zoals dat een zwaluw geen zomer maakt, zo maakt een zomer met Zuid-Franse temperaturen nog niet dat we hier ook in een keer het klimaat van Bordeaux hebben. Fons legt het als volgt uit: "De smaak van wijn wordt niet alleen bepaald door de temperatuur of het aantal zonuren. Ook de bodem en de soort wijnstokken zijn bepalend voor de wijn die van de druiven gemaakt kan worden. De wijnstokken die wij hebben zijn voor een noordelijker klimaat dan de wijnstokken die in Frankrijk en Spanje groeien."