Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Over juli 2018 kunnen we alleen in extremen en superlatieven spreken. Niet alleen te warm, maar zelfs veel te heet. Niet te droog, maar zelfs gortdroog en niet gewoon veel zon, maar extreem zonnig.

Gort en gortdroog
Met slechts 4,5 millimeter regen in één maand, was juli dit jaar gortdroog. Normaal valt er in deze zomermaand 71 millimeter regen. De 'meeste' regen viel op 28 juli in de nacht en ochtend. Die zaterdag tapten we slechts 1,1 mm af. Niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. In totaal viel er vorige maand op zes dagen regen, maar of we dat ook echt regen mogen noemen, is eerder een kwestie van definitie en niet van gevoel.

Extreem heet
Hoewel de vorige maand niet de heetste juli aller tijden was, is er duidelijk sprake van een veel te hete maand. Een maand met temperaturen die we eerder rond de Middellandse zee verwachten dan in onze regio.

Met een maximum temperatuur van 36,8°C was het op 26 juli loeiheet. We hadden maar liefst zeven tropische dagen met een temperatuur van meer dan 30°C . Op negenentwintig dagen werd het warmer dan 25°C en op die twee dagen die uiteindelijk 'alleen maar' warm waren, werd het ook nog minimaal 21,2°C. Dat de gemiddelde maximum temperatuur op 28,8°C uitkwam, verbaast dan ook niet.

Ondanks de hete dagen waren de nachten nauwelijks warmer dan normaal. Langjarig daalt het kwik 's nachts in juli tot 13,4°C. Dat was dit jaar 13,7°C. De koudste nacht hadden we op de tiende, toen koelde het af tot precies tien graden. De nacht van 26 op 27 juli was met 22,1°C de enige tropische nacht.

De gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg 21,8°C, dat is 3,6°C meer dan de 18,2°C waaraan we de laatste dertig jaar gewend zijn geraakt. Uitzonderlijk was de gemiddelde etmaaltemperatuur van 27 juli. Die kwam uit op maar liefst 29,85°C.

De zonnigste maand ooit
331 uur en 45 minuten konden we in juli van de zon genieten. Langer scheen de zon in onze regio niet eerder in een periode van een maand. Maandag 2 juli was de zonnigste dag, toen stond onze 'ster' 15 uur en 18 minuten aan de hemel. Op de 29e was dat 'maar 4 uur en 9 minuten, daarmee werd dat de minst zonnige dag van de maand. Daarmee hadden we de afgelopen maand geen sombere dagen, iets dat ook niet zo vaak gebeurt.

Kort samengevat, was juli 2018 in alle opzichten extreem. Extreem zonnig, extreem warm en extreem droog.