Ad van Acht (l) en Robert Barclay.
Ad van Acht (l) en Robert Barclay.

In de bres voor alle sporters in de gemeente

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de gemeente Meierijstad zijn bijna 50.000 mensen op de een of andere manier met sport bezig. Ongeveer de helft van hen is lid van een of meer van de honderdvijftig sportverenigingen die de gemeente telt. Om de belangen van al die sporters bij de gemeente goed te kunnen behartigen is er de Sportraad Meierijstad. In deze sportraad zijn elf mensen actief, twee van hen zijn de uit Rooi afkomstige Ad van Acht en Robert Barclay. DeMooiRooiKrant sprak met hen. Deze week deel 1.

Zowel Ad als Robert zijn geen onbekende Rooienaren. Van Acht was van 1990 tot 2002 raadslid in Sint-Oedenrode. Ook stond hij wel eens bij de Prinsenzittingen op het podium. Momenteel werkt hij bij het voortgezet onderwijs Best-Oirschot als financieel manager. Robert Barclay is in Rooi al vele jaren actief als organisator van verschillende 'dorpsactiviteiten'. De Rooise Kwis en Beachsoccer/Rooi Live kunnen altijd rekenen op de organisatietalenten van Robert. In het dagelijkse leven is hij verenigingsondersteuner bij de gemeente Tilburg.

Waarom een sportraad Meierijstad?
"De Sportraad Meierijstad is een koepel voor alle verenigingen in de gemeente Meierijstad", vertelt Ad van Acht. "Wij geven de gemeente gevraagd, maar ook ongevraagd advies over sport gerelateerde onderwerpen." Maar, zo benadrukt Van Acht nadrukkelijk: "We zijn geen spreekbuis voor individuele verenigingen. We zijn een belangenbehartiger voor het collectief." In Sint-Oedenrode was er geen overkoepelend orgaan dat namens de verenigingen met de gemeente sprak. Schijndel en Veghel kenden dat al wel. Veghel had een sportraad, Schijndel kende de Jeugdsportstichting Schijndel. Op verzoek van de gemeente is er een koepel voor Meierijstad gekomen. Vanzelfsprekend vormden de Veghelse en Schijndelse stichtingen hiervoor de basis. Daarmee was er echter meteen een witte vlek, want vanuit Sint-Oedenrode was er geen invulling. Inmiddels hebben Ad van Acht en Robert Barclay namens Sint-Oedenrode zitting genomen in de sportraad Meierijstad. Een zittingsperiode in de sportraad duurt drie jaar en een lid kan maximaal twee perioden zitting nemen in de raad. Hoewel nu de vertegenwoordiging vanuit Sint-Oedenrode zeer beperkt is, mag worden verwacht dat op termijn de verdeling evenrediger zal worden en dat ook de oude bloedgroepen Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode meer homogeen zullen worden. Tenslotte werd er in het oude Sint-Oedenrode ook niet zo strikt gekeken of iemand uit Rooi, Boskant, Olland of Nijnsel kwam.

Lees deze week verder in DeMooiRooiKrant