Afbeelding
Foto: Cor van Oorschot

Jong enthousiasme, talent en gedegen scholing

Algemeen

De reeks Mathieu Dirven Concerten van dit seizoen werd zondag swingend afgesloten. Het motto 'Dansmuziek' was aanleiding om zeer verschillende benaderingen van dansmuziek aan bod te laten komen.

Door: Mattie De Schepper

Bij de keuze van uitvoerders - vraag en aanbod - was bewust gekeken om zowel jong als ietwat belegen en geschoold talent podium te bieden. Ook was bijzonder dat er live gedanst werd en in het geval van de Renaissance dansen beeldmateriaal getoond werd. Heel wat liefhebbers van dansmuziek, dierbaren van uitvoerders en heel zeker ook alle uitvoerenden hebben een heerlijke ochtend beleefd in Kasteel Henkenshage.

Nieuwkomers en gekend talent en geschoold vakmanschap
De PC Recorder Players: Edda Hoving, Margot Ikkersheim, Quinie Vermeulen, Janneke van
Grafhorst, Marja Appünn en Heidi de Hoon worden al vele jaren gecoacht door blokfluitdocente Eleanor de Groot. Naast deze gevorderde, zeer ervaren amateurs, maakt ook hun vak-docente deel uit van het ensemble. Het programma 'Renaissance Hofdansen' werd aan de hand van beeldmateriaal ingeleid door Eleanor zodat we met wat fantasie de dansers in vol ornaat op Pavanes en Allemandes hoofs zagen voortbewegen op de binnenplaats van het Kasteel. Het spel van De PC Recorder Players kenmerkt zich door subtiel samenspel en uitgebalanceerde homogeniteit. Inzetten komen spatgelijk. Zij beheersen grote zeggingskracht in dynamiek, klankkleuren, muzikale structuur van de dans en virtuoos lijnenspel.
Tango dansen: Tijden het vorig Mathieu Dirven Concert werden we verrast door een knappe vertolking van Astor Piazzolla's muziek voor piano en bandoneon door Tobias Klokgieters en Niek Lurling. Nu konden we vaststellen hoe hun samenspel in deze twee maanden zoveel meer gerijpt is. Tobias en Niek werden geflankeerd door de dansers van Tipo Tango uit Eindhoven; Wim den Dekker, Ria Gelens, Ronald Drenten en Karin Bergsma. Prachtig hoe zij, met het gangpad als dansruimte, door hun sierlijkheid en expressie onze bewondering wisten te ontlokken. Eén van de dansers vertelde me in de pauze dat het gevoeld had alsof ze met professionele muzikanten hadden gedanst. Wellicht voor herhaling vatbaar hoopten zij.
Jazz Kids: een workshopband van Phoenixcultuur met bij dit concert: Lieke van Puijenbroek – viool, Chloé Polman - cello, Sam van Aarle - altsax, Tycho Polman - trompet, Dani?lle van Summeren - vibrafoon en drum, Lotte Bouman en Samuel van Dongen -piano( allen leeftijd tussen 10 en 14 jaar) worden gecoacht door Jo Hennen. Hun wens 'een band te vormen, en op te treden' is al aardig uitgekomen. Wat een enthousiasme en toewijding en wat een inzicht in Jazz spelen hebben deze Kids zich al eigen gemaakt. Als muzikale duizendpoot kent docent Jo Hennen de kneepjes van het vak om kennis, vaardigheid en zelfstandigheid over te brengen. Het swingde en klonk alsof er een band van 20 spelers zat. Veelbelovend, talentvol en gedreven!

'Hier doen we het voor' en 'Hier word ik nu echt heel blij van', klonk uit de mond van organisatoren en van dierbaren en collega's van Mathieu Dirven. Volgend seizoen: voor info en suggesties contact opnemen via mdirvenconcert@rooiskultuurkontakt.nl


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding