Het was aardig druk op de publieke tribune tijdens een van de raadsvergaderingen over de megastal./
Het was aardig druk op de publieke tribune tijdens een van de raadsvergaderingen over de megastal./ Foto: Bart vd Heijden

Rechtszaak Megastal woensdag

Algemeen

Sint-Oedenrode - Of de zoektocht van gemeente en initiatiefnemer Verhagen naar een alternatieve locatie voor de megastal in Nijnsel enig kans van slagen had, of dat het vooral voor de bühne was, zal voor de buitenwereld altijd wel een open vraag blijven. De plotselinge koerswijziging van het gemeentebestuur van groen naar rood licht plus de rekening van ruim een ton legeskosten had de sfeer tussen beide partijen vorig jaar al zwaar op de proef gesteld, de beschikbaarheid van alternatieven was vooraf al hoogst twijfelachtig en de betrokkenen willen er niet veel over kwijt.

Voor de buitenwereld was het daarom geen vraag óf, maar wannéér de zaak voor het eerst voor de rechter zou komen en die datum is nu bepaald op woensdag 9 mei. De plannen voor een megastal met 18.000 varkens, die inmiddels een voorgeschiedenis kent van zo'n tien jaar, was wellicht het heetste politieke hangijzer van 2017. Zo niet voor Meierijstad, dan toch zeker voor Sint-Oedenrode. Na maandenlang ondanks felle tegenstand van omwonende particulieren en boeren te hebben meegewerkt aan de realisatie van de megastal, verraste het college voor-en tegenstanders eind vorig jaar met een advies om de vergunning voor de megastal tóch te weigeren. De gemeenteraad ging daarin mee, zij het sterk verdeeld. Ze baseerden zich op de nieuwe regels van de provincie, die overigens wél bereid was om een uitzondering te maken. De gemeente vreesde echter dat de vergunning juridisch niet houdbaar zou zijn. Wát de gemeenteraad ook zou besluiten, het geschil zou sowieso voor de rechter komen want de tegenstanders zouden een verlening van de vergunning ook tot in hoogste instantie hebben aangevochten.