De Goede Herderkerk
De Goede Herderkerk

Toekomst kerk Eerschot: de Rooienaren weten het wel!

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Goede Herderkerk in Eerschot staat al jaren leeg en hoe langer dat duurt, hoe meer Rooienaren zich afvragen wat er met het gebouw gaat gebeuren. Navraag via de officiële kanalen heeft ons niet verder gebracht. Het parochiebestuur zegt op elke vraag, ook naar de eventuele onmogelijkheden (vanwege de status als gemeentelijk monument) dat ze daar geen uitspraak over doen.

De gemeente bevestigt onze gedachtegang maar kan er ook niets concreets over zeggen.  "Wel is het zo dat bij aanpassingen aan een monument rekening gehouden dient te worden met de monumentale waarden van het betreffend object. Om deze reden dient een (ver-)bouwplan voor een monument dan ook altijd te worden voorgelegd aan de monumentencommissie. Vragen over een eventuele herbestemming kunnen wij niet beantwoorden."

Onze lezers zouden er wel raad mee weten, bleek uit de maar liefst 88 reacties op onze oproep op Facebook. De reacties waren opmerkelijk divers, van bijvoorbeeld exporuimte tot voetbal op het dak, van magazijn tot concertzaal, van hapjesmarkt tot festivalplek. Slechts een handjevol ideeën kwam meermalen voor, waarvan woonplek/appartementen voor starters de lijst aanvoerde met indoor speeltuin als goede tweede. Ook waren er enkele kritische reacties richting kerkbestuur en bisdom, die niet zouden luisteren naar mooie plannen om de "dubbeltjes en kwartjes van de parochianen" in te zetten voor de gemeenschap.