Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 7cb652
Op de koffie bij...

"Kom, laten we dansen"

Sint-Oedenrode - Zodra ik binnenstap bij Marij krijg ik een ontzettend fijn gevoel. Niet alleen door het prachtige uitzicht vanuit haar werkplek en de heerlijke thee die voor me gezet is, ook omdat Marij zo'n warme persoonlijkheid is. Vanaf 2 februari gaat Marij biodanzales geven in Mariendael. "Biodanza is de dans van het leven en dat wil ik heel graag overbrengen naar iedereen die van bewegen en muziek houdt," vertelt ze enthousiast.

Door: Lisa van de Ven

Biodanza betekent "de dans van het leven: waarin bios leven betekent en danza betekenisvolle beweging. De dans van het leven, een systeem waarvan Rolando Toro (1924-2010) de grondlegger is. Hij was psycholoog, medisch antropoloog, onderzoeker, dichter en kunstenaar. In 2002 werd hij voorgedragen voor de Nobelprijs van de vrede.

"Biodanza is een vorm van dans en bewegen op gevarieerde muziek," legt Marij uit. "Denk aan Latijns-Amerikaanse muziek, pop, klassiek en wereldmuziek. Het is niet eenvoudig uit te leggen, omdat er zoveel in zit. Biodanza is veel meer dan enkel dansen. Middels muziek en dans kom je in beweging en kun je gaan ervaren wat dit met je doet. Denk aan plezier, vitaliteit, kracht, ontspanning, gevoeligheid en contact. Bij biodanza dans je op jezelf, met z'n tweeën of in een groep."

Marij is geboren en getogen in Sint-Oedenrode en ze kijkt er naar uit juist in haar eigen vertrouwde omgeving les te gaan geven in datgene waar haar hart vol van is. Ongeveer  zeven jaar geleden kwam ze in aanraking met biodanza. In eerste instantie schoorvoetend en tegelijkertijd erg enthousiast. "De muziek, de bewegingen en het contact met andere dansers maakte indruk op me," vertelt Marij. "Omdat ik graag en veel wilde dansen ben ik ruim drie jaar geleden de opleiding tot biodanza docent gaan volgen in Eindhoven. Niet met het idee daar later les in te gaan geven,  meer voor mezelf omdat ik er erg van genoot. Op een gegeven moment werd het onderdeel van mijn leven. Nu, drie jaar later kan ik les gaan geven."

"Het mooie van biodanza vind ik dat er geen pasjes geleerd worden. Je danst in het moment. Daarbij komt natuurlijk naar voren hoe je jezelf op dat moment voelt. Dat is iedere keer weer anders. De muziek doet zijn werk en jij mag dansen. Je laten leiden door de muziek en je volgt je beweging. Er wordt weinig gesproken waardoor je makkelijker in de ontspanning komt.

Biodanza is voor iedereen: mannen en vrouwen van alle leeftijden. Wanneer je je minder vitaal voelt kun je door biodanza juist meer energie krijgen." Ondertussen wordt biodanza al in meer dan 200 landen beoefend. In Nederland wordt in steeds meer steden biodanza gegeven in verschillende groepen. In Meierijstad is Marij de eerste die deze lessen gaat verzorgen. Ben je nieuwsgierig en op zoek naar een mooie nieuwe uitdaging laat je dan verrassen door iets wat je nog niet kent! "Ik kan er veel over vertellen maar belangrijker is dat mensen de stap zetten te komen dansen en  het zelf ervaren. Mijn ogen gaan er in ieder geval van stralen!"

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u zin in Carnaval?Reageren!