Afbeelding
Foto: Manon Swinkels

Hoe Poolse families de decembermaand vieren…

Algemeen

Sint-Oedenrode - December staat niet voor niets bekend als 'feestmaand'. In Nederland viert een grote groep op 5 december het Sinterklaasfeest en op 24, 25 en 26 december Kerstmis met de hele familie. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel wat cadeautjes en er wordt groots uitgepakt met het diner. Het jaar wordt afgesloten onder het genot van oliebollen, champagne en een hoop vuurwerk. Maar hoe wordt deze feestmaand ervaren door onze medelanders?

De grootste groep immigranten in Rooi dragen de Poolse nationaliteit. Vanwege de economische en politieke situatie in hun thuisland, zijn zij naar Nederland verhuisd. Vijf jaar geleden is Aleksandra samen met haar man en kinderen in Nederland komen wonen, met het oog op een betere toekomst.

Hard werken
"Polen is een ontzettend mooi land, daar is geen woord van gelogen, maar het politieke systeem is een drama. De belastingdienst komt de bevolking niet tegemoet en met een mager loon wordt het leven erg moeilijk. Om een beetje normaal te kunnen leven, moet er twaalf á veertien uur op een dag gewerkt worden. Je kan ook dagen van acht uur maken, maar dan moet men in het weekend ook werken. Er staan heel wat uurtjes werk tegenover een gemiddeld salaris." Aleksandra volgde het voorbeeld van haar broer en zus, die al een aantal jaren geleden naar Nederland vertrokken waren. "Ik vond het heel moeilijk om de rest van mijn familie in Polen achter te laten, maar ik wil mijn kinderen een goede toekomst geven."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week